‘Vanuit het kabinet is er extra geld voor de aanpak van internationale problemen als klimaatverandering en conflict. Als rijksoverheid kunnen we dat niet alleen doen, daar hebben we lokale overheden bij nodig', zegt Kitty van der Heijden, directeur-generaal Internationale Samenwerking bij Buitenlandse Zaken.

Van der Heijden gaf 20 januari een key note speech op de nieuwjaarsreceptie van VNG International, waar 250 gasten aanwezig waren uit het nationale en internationale netwerk. De directeur-generaal sprak daar haar waardering uit voor het werk voor lokale overheden in ontwikkelingslanden en het nieuwe partnerschapsprogramma tussen haar ministerie en de VNG: Sustainable Development Through improved Local Governance (SDLG), dat in ieder geval in 10 landen wordt uitgevoerd.

Aan de slag

Van der Heijden benadrukte dat de mondiale uitdagingen enorm zijn. Conflict, corona en klimaatverandering maken dat de bestaande problemen steeds groter worden en dat arme mensen het hardst getroffen worden. Met het extra budget van het kabinet voor ontwikkelingssamenwerking is het mogelijk om aan de slag te gaan.

Het ministerie vindt het belangrijk dat in al haar activiteiten, inclusief SDLG, de lokale mensen in de driver’s seat zitten. ‘Wij zijn er voor geld, kennis en expertise; zij kennen de lokale noden het beste’, zei Van der Heijden. VNG-voorzitter Jan van Zanen, ook aanwezig op de nieuwjaarsreceptie, onderstreepte dit. Hij benadrukte ook het belang van samenwerking met ambassades, maatschappelijke middenveld en bedrijfsleven, ook vertegenwoordigd in de zaal.