Heeft uw gemeente in de afgelopen periode een bijdrage geleverd aan het bevorderen van vrede op internationaal niveau? Meld uw gemeente dan aan voor de derde editie van de UCLG Vredesprijs en maak kans op € 20.000 en de mogelijkheid om het lokale vredesinitiatief te delen met de rest van de wereld.

Wie kan meedoen? 

Bij het bevorderen van vrede op internationaal niveau denkt u misschien niet direct aan een initiatief uit uw eigen gemeente. De gebeurtenissen die in Nederland plaatsvinden, zijn gelukkig niet te vergelijken met gewelddadige conflictsituaties elders in de wereld. Maar indirect kunnen ook Nederlandse gemeenten wel degelijk een grote bijdrage leveren aan vredesopbouw op internationaal niveau. 

Met de UCLG Vredesprijs proberen we dergelijke initiatieven uit te lichten om meer bewustwording te creëren en andere lokale overheden te stimuleren hetzelfde te doen. Eens in de 3 jaar wordt deze prijs uitgereikt aan een lokale overheid met een initiatief dat als doel heeft om vrede in de regio te bevorderen, of dat daaraan vanaf een afstand een actieve bijdrage levert. Dat kan op allerlei verschillende manieren, bijvoorbeeld door dialoogsessies te organiseren, mensen te trainen, vluchtelingen op te vangen, kennis te verspreiden of een gemeente in conflictgebied te begeleiden.

Zo doet u mee

Heeft uw gemeente een initiatief dat vrede bevordert en wilt u dit met de hele wereld delen? Meld uw gemeente dan aan voor de prijs. Na een aantal standaardvragen over uw gemeente wordt u gevraagd het vredesinitiatief in maximaal 500 woorden toe te lichten. De deadline voor de aanmelding is 31 maart. 

In de tweede ronde van de prijs volgen meer vragen over het initiatief, waarna de jury 5 finalisten selecteert. Met hen wordt in de aanloop naar het UCLG World Congress in Deajeon (Korea) in oktober 2022, een documentaire gemaakt over de verschillende initiatieven. 

Alle finalisten worden bovendien uitgenodigd om deel te nemen aan het congres, waar de prijsuitreiking plaatsvindt. De winnaar van de prijs krijgt een geldbedrag van € 20.000 om het initiatief te kunnen optimaliseren of verder te verspreiden. Na de prijsuitreiking start bovendien een campagne om alle sterke inzendingen verder te verspreiden, om andere lokale overheden in vergelijkbare situaties te enthousiasmeren.

Meer informatie