VNG International assisteert 3 Turkse gemeenten bij de wederopbouw na de aardbevingen in februari. Het gaat om Seyhan (Adana), Kahramanmaraş en Osmaniye. Daar zijn inmiddels projectteams samengesteld, die ook al hun eerste subsidievoorstellen hebben ingediend.

Kleine subsidies en technische expertise

Het doel van dit project is deze gemeenten te ondersteunen bij de wederopbouw voor de lange termijn. Dat gebeurt met kleine subsidies en technische expertise, zoals voor scenarioplanning voor stedenbouw en lokale economische ontwikkeling. De lokale projectteams bestaan uit gemeenteambtenaren, gemeenteraadsleden, technische experts en vertegenwoordigers van buurten en het maatschappelijk middenveld. 

Hulp van Nederlandse gemeenten

Om de uitdagingen van de Turkse gemeenten aan te pakken, wordt ook de hulp van Nederlandse gemeenten ingeroepen. VNG International is in gesprek met gemeenten die experts kunnen leveren na de zomer, als de eerste fase van noodhulp voorbij is. Geïnteresseerde gemeenten kunnen contact opnemen via sytske.post@vng.nl. Ook kunnen gemeenten geld overmaken aan het VNG Fonds voor Noodhulp, Wederopbouw en Vredesbevordering.

Samenwerking met Giro555

Het project is opgezet dankzij onder andere eerdere donaties van Nederlandse gemeenten, aan Giro555. VNG International is 1 van de 5 gastdeelnemers die de noodhulp en wederopbouw in de getroffen gebieden ondersteunt. 

Giro-555-actievoorzitter Michiel Servaes: ‘De hulpverlening is 4 maanden na de start van de actie nog in volle gang en met de toevoeging van deze 5 gespecialiseerde hulporganisaties kunnen we de slagkracht van deze actie verder opschalen. Ze zijn een welkome aanvulling zowel qua specialisatie als expertise op de hulp die nu al geboden wordt. Ieder gebied in Syrië en Turkije kent zijn eigen uitdagingen, dus we maken gebruik van elkaars lokale netwerken om samen de meest kwetsbare mensen te bereiken.’