De VNG gaat met de leden in gesprek over de uitvoering van de taken uit het Klimaatakkoord en de kabinetsplannen om de CO2-uitstoot nog verder te reduceren. Dat staat in de ALV-stukken met de update over de stand van zaken. Rapportage over de uitkomsten van deze gesprekken volgt op de ALV in december 2023.

Nu gemeenten steeds meer in de fase van uitvoering komen, wordt ook steeds duidelijker wat gemeenten nodig hebben van het rijk. De gesprekken richten zich vooral op de taken die voortkomen uit de aangescherpte klimaatambities van het kabinet om de in 2030 te bereiken CO2-reductie te verhogen van 49% (Klimaatakkoord) naar 60%.  

Zorgen over uitvoerbaarheid  

Om dit te halen heeft het kabinet op 26 april bij de Voorjaarsnota een pakket van 120 aanvullende klimaatmaatregelen gepresenteerd. De VNG ziet het belang van deze ambities, maar maakt zich tegelijk zorgen over de uitvoerbaarheid van de maatregelen.  

De VNG wil in beeld krijgen waar gemeenten tegenaan lopen bij het uitvoeren van de lokale beleidsplannen en wat zij nog nodig hebben. Ook wil de VNG bezien of de randvoorwaarden die gemeenten hebben gesteld bij instemming met het Klimaatakkoord, nog toereikend zijn voor de steeds grotere rol die gemeenten moeten gaan vervullen in de energietransitie.

Gemeenten richten op 49% 

Omdat de verhoogde ambities niet in samenspraak met gemeenten zijn overeengekomen en omdat de doelstelling van 49% al zeer ambitieus is, blijft de inzet van gemeenten gericht op het halen van de 49% CO2-reductie. Ook de uitvoeringsmiddelen voor de periode 2023-2025 zijn gebaseerd op de taken die nodig zijn om de 49% te halen. Daarnaast voeren veel gemeenten op dit moment al verschillende taken uit die niet voorzien waren in het Klimaatakkoord.