Lokale overheden in Europa staan voor grote en complexe uitdagingen, of het nou gaat om arbeidskrapte, migratiedruk of de energietransitie. En de EU wordt daarin steeds belangrijker, dat merken ook Nederlandse gemeenten. 

Vandaag is de Europese Week van Steden en Regio’s 2024 (European Week of Regions and Cities, EWRC) van start gegaan. In de EWRC komt de VNG te spreken over de uitdagingen én kansen voor lokale overheden, direct met EU-instellingen en met de leden van de VNG.

Samen sterker staan en slimmer te werk gaan

Gemeenten kunnen ook in Brussel samen sterker staan en slimmer te werk gaan om het belang van sterk lokaal bestuur te behartigen. Tijdens de EWRC 2024 gaat de VNG niet alleen in gesprek met vertegenwoordigers van Europese instituties, maar juist ook met Nederlandse gemeenten.

Gemeenten door het hele land, groot en klein, zijn deze week vertegenwoordigd in Brussel: gemeenten zijn zich steeds meer bewust van de impact van EU-wetgeving op de lokale realiteit en willen zo vroeg mogelijk aan tafel. De VNG trekt daarin graag samen op, om het geluid van Nederlandse gemeenten zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen.

VNG-netwerkreceptie op 7 oktober

Een belangrijk moment van ontmoeting met gemeentebestuurders is de VNG-netwerkreceptie, op 7 oktober. We zien er naar uit u daar te ontmoeten!

Aandacht voor gemeenten als uitvoerders van Europees beleid

De uitvoering van Europees beleid komt voor 75% te liggen bij gemeenten. Helaas is er niet altijd genoeg aandacht voor uitvoering bij het opstellen van nieuwe EU-wetsvoorstellen. Het is nodig om vaak te analyseren en evalueren hoe effectief en doeltreffend bestaand Europees beleid is en rekening te houden met de capaciteit van gemeenten in de uitvoering. Uit de VNG-impactanalyse 'samenhang EU-wetsvoorstellen fysieke leefomgeving' (pdf, 1,4 MB) van vorig jaar blijkt bijvoorbeeld dat wetgeving op het gebied van milieu vaak niet in samenhang met andere wetgeving is.

Zekerheid over financiering op lange termijn onmisbaar

Er is voor de komende EU-mandaatsperiode opnieuw een Eurocommissaris voor cohesiebeleid voorgesteld. Dat is goed nieuws, maar de contouren van het toekomstige Europees cohesiebeleid moeten de komende maanden nog ingekleurd worden. Gemeenten zijn cruciale partners voor het goed uitvoeren van de digitale, groene en sociale transities die Europa te wachten staan. Zekerheid over financieringsmogelijkheden op de lange termijn, vanuit onder andere het Europees cohesiebeleid, is daarvoor onmisbaar.