Gemeenten zijn op allerlei manieren betrokken bij de uitvoering van Europese wetgeving, bijvoorbeeld als het gaat om milieu, energie en digitale zaken. In aanloop naar de Europese verkiezingen hebben we wensen geformuleerd voor de Europese agenda. Het VNG-bestuur heeft het koersdocument vastgesteld.

Lees het Europees Koersdocument (pdf, 167 kB)

Een stap naar voren in het beïnvloeden van Europese wetgeving

De VNG probeert actief Europese wetgeving te beïnvloeden, zodat die goed uitvoerbaar is voor lokale overheden. Tegelijkertijd kijkt de VNG vooruit naar welke uitdagingen eraan komen en waar Europa zich vanuit lokaal perspectief na de Europese verkiezingen op moet richten.

Met het koersdocument dragen we actief onze wensen uit naar de Europese Commissie en het Europees Parlement. Ook gebruiken we het document als we in gesprek gaan met ministeries, binnen het Comité van de Regio’s en de vereniging van Europese gemeenten en regio’s (CEMR). Onze proces- en beleidswensen richten zich op 3 onderwerpen, met lokale uitvoerbaarheid als rode draad:

  1. Samenwerken als één overheid
  2. Sterk regionaal beleid met financieringsmogelijkheden voor de lange termijn
  3. Inzet voor een groene, digitale en sociale transitie (aandacht voor de uitvoering van de Green Deal en aandacht voor water, een Europa uitgerust voor het digitale tijdperk, de sociale dimensie: inzet op de arbeidsmarkt en samenwerking op migratie)

Input voor gezamenlijke interbestuurlijke agenda

Met het koersdocument hebben we ook inbreng geleverd aan de gezamenlijke interbestuurlijke Nederlandse agenda voor de Europese Commissie 2024-2029. Samen met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de minister van Buitenlandse Zaken, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen hebben we deze agenda vastgesteld.

Ook in deze agenda staat uitvoerbaarheid centraal, langs 3 transities: de groene transitie, de digitale transitie en de blauwe transitie. Het is voor het eerst dat er een gezamenlijke, interbestuurlijke inzet richting de nieuwe EU-mandaatsperiode is opgesteld en vastgesteld. De gezamenlijke boodschappen gaan mee in de grotere set aan boodschappen richting het nieuwe college van Eurocommissarissen. De interbestuurlijke agenda kunt u opvragen via europa@vng.nl.