Gemeenten krijgen de mogelijkheid om tijdelijke verhuur te verbieden in wijken waar de leefbaarheid onder druk staat. 

Op weg daarnaartoe is het wetsvoorstel Lokaal verbod tijdelijke verhuur in consultatie gegaan. Daarmee wil minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting een negatief bijeffect van de Wet doorstroming huurmarkt 2015 repareren. Die maakt het mogelijk om tijdelijke huurcontracten af te sluiten om zo de doorstroom te bevorderen en het aantal huurwoningen te vergroten. Uit evaluatie van deze wet blijkt echter dat door de snellere doorstroom van huurders de leefbaarheid in sommige wijken is verslechterd.  

Om die ongewenste effecten tegen te gaan, wil het kabinet gemeenten de mogelijkheid geven om tijdelijke verhuur in kwetsbare wijken te verbieden. Gemeenten maken een lokale afweging of ingrijpen nodig is. De mogelijkheid voor tijdelijke huurcontracten is daarmee niet van de baan. In sommige situaties biedt een tijdelijk huurcontract juist uitkomst. Daarbij valt te denken aan een tussenoplossing na een scheiding, of wanneer iemand een woning op termijn weer beschikbaar wil hebben. 

Huurprijsverhogingen als gevolg van tijdelijke contracten worden aan banden gelegd door het wetsvoorstel Betaalbare huur, dat de huurprijs ook voor tijdelijke huurcontracten reguleert. Dit wetvoorstel is momenteel ook in consultatie.  

Redactie VNG Magazine