Een Utrechtse proef, waarin wordt afgeweken van de Participatiewet om jongeren te beter te kunnen helpen, is een succes. De gemeente zet het beleid daarom voort.

Jonge werkzoekenden kunnen in Utrecht al direct aanspraak maken op een bijstandsuitkering, terwijl ze volgens de wet eigenlijk vier weken moeten wachten voordat ze recht hebben op bijstand. De bedoeling is dat ze in die eerste vier weken eerst zelf proberen om werk te zoeken. Ook mogen de jongeren, tot 27 jaar, iets bijverdienen uit vrijwilligerswerk of deeltijdwerk. Het gaat om een bedrag van maximaal 246 euro per maand.

Het Utrechtse beleid helpt om te voorkomen dat deze jongeren na de eerste maand zonder uitkering schulden maken of bij de gemeente uit beeld raken, constateert de gemeente nu. Daarnaast zorgt het afschaffen van de zogeheten zoektermijn voor minder stress bij jongeren en voor een duidelijker proces voor het aanvragen van bijstand. Het versoepelen van de bijstandseisen zorgt daarnaast niet voor een aanzuigende werking, constateert de gemeente.

Het kabinet is al van plan om de zoektermijn en de inkomstenvrijlating in de Participatiewet te versoepelen. Minister Carola Schouten voor Armoedebeleid wil dit voorjaar komen met een wetsvoorstel daarvoor.  De verwachting is dat de wijzigingen in 2025 ingevoerd kunnen worden. Tot die tijd blijft Utrecht dus afwijken van de huidige regels.

Redactie VNG Magazine. Beeld Shutterstock