Gemeenten kunnen vanaf half februari 2022 kosteloos zelftesten en mondneusmaskers (chirurgisch, type IIR) bestellen om deze uit te delen aan mensen met lage inkomens en in het kader van de wijkgerichte aanpak (zoals ook benoemd in de Kamerbrief van 12 november 2021).

Binnenkort stuurt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een brief naar alle gemeenten met informatie over hoe ze de zelftesten en mondneusmaskers kunnen bestellen en wanneer ze geleverd worden. Het is niet mogelijk om de zelftesten eerder op te halen. Gemeenten zitten maanden te wachten om aan de slag te kunnen met de toezegging van het rijk om zelftesten en mondkapjes uit te delen aan inwoners met een laag inkomen. De VNG gaat ervan uit dat gemeenten binnen een week dan ook de benodigde informatie ontvangen en dat vanaf half februari zij zo snel mogelijk kunnen starten met het uitdelen

Doelgroep en aantallen

Gemeenten dragen zelf zorg voor de distributie van de zelftesten en mondkapjes. Het aantal dat een gemeente kan bestellen heeft een maximum en is berekend op basis van het aantal inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. In totaal zijn er 10 miljoen zelftesten en 10 miljoen mondneusmaskers beschikbaar tot 1 mei. Dit zijn grofweg 6 zelftesten en 6 mondkapjes per persoon .

Wijkgerichte aanpak

Daarnaast zijn er 30 gemeenten geïdentificeerd met een lage vaccinatiegraad en een hoog aantal besmettingen. Deze gemeenten kunnen met een wijkgerichte aanpak voor vaccineren en testen een verschil maken in het beschermen van mensen. De zelftesten worden hier aan alle inwoners uitgedeeld. Voor deze gemeenten zijn er in totaal 5,5 miljoen zelftesten en 5,5 miljoen mondneusmaskers gereserveerd tot en met 1 mei. Na 1 mei wordt overwogen of er nogmaals zelftesten en/of mondneusmaskers voor dit project worden ingezet.