VNG-commissielid Lieke Hendrix deed tijdens het rondetafelgesprek ‘Vergunningverlening aan agrarische bedrijven’ een oproep aan de Tweede Kamer om te zorgen voor toekomstperspectief voor veehouders. Voor het behoud van een vitaal platteland is van belang dat zij durven te investeren.

Het rondetafelgesprek ging voornamelijk in op intern salderen (stikstofneerslag compenseren binnen het project of de locatie) en het afnemen van ‘latente ruimte’. Dat is uitstoot waarvoor een vergunning bestaat, maar die al jaren niet wordt benut en dus kennelijk niet nodig is. Het innemen daarvan kan groei van de uitstoot voorkomen.

Toekomst onzeker geworden

Lieke Hendrix, gemeentesecretaris in Breda en portefeuillehouder landelijk gebied in de VNG-commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit, keek juist breder. Er is toekomstperspectief nodig, benadrukte ze. De veehouder is een ondernemer die een vergunning nodig heeft om te kunnen produceren en een helder kader nodig heeft voor de toekomst.

Na het vallen van de PAS is de toekomst onzeker geworden voor zowel de ondernemer als het bevoegd gezag. Er zijn geen duidelijke kaders teruggekomen. Momenteel bepaalt de jurisprudentie het perspectief voor veehouders. Veel vergunningen lopen vast of worden niet meer verleend. De onzekerheid en het gebrek aan perspectief weerhouden veehouders ervan om te investeren.

Behoud van een vitaal platteland

Terwijl het juist wenselijk is dat zij investeren in duurzame innovaties en emissiereductie voor het realiseren van beleidsdoelen en daarmee het behoud van een vitaal platteland. Hendrix mist in de discussie wat er in een gebied overblijft als bedrijven weggaan en of we een sociaaleconomische structuur overhouden.

Versterking van gemeenten

Daarnaast is versterking van gemeenten nodig met kennisinfrastructuur, capaciteit en opleiding, zodat ze hun taken adequaat kunnen uitvoeren. Een gebiedsgerichte aanpak betekent naast perspectief bieden aan de agrarische sector ook natuurdoelen halen, woningen bouwen en herbestemmingen realiseren. Dat is voor veel gemeenten een enorme taak.

Meer informatie

Position paper Rondetafelgesprek vergunningverlening agrarische bedrijven (pdf, 147 kB)