VNG-voorzitter Sharon Dijksma opent de bestuursvergadering met het welkom heten van de nieuwe vicevoorzitter: Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem. Deze geeft aan veel zin te hebben in zijn nieuwe rol bij de VNG.

De voorzitter feliciteert bestuurslid Liesbeth Grijsen, commissievoorzitter Ruimte, Wonen en Mobiliteit (RWM) met haar nieuwe functie van gedeputeerde voor de provincie Overijssel. Zij neemt afscheid van het bestuur op 18 juli. De vacature commissievoorzitter RWM wordt richting de Najaars ALV opengesteld. Het bestuur stemt ermee in dat Mark Boumans tijdelijk het commissievoorzitterschap RWM waarneemt.

Terugblik VNG Jaarcongres 13-14 juni

Het bestuur kijkt tevreden terug op het jaarcongres op 13 en 14 juni in Groningen. Het was drukbezocht en goed georganiseerd, alle lof voor de gemeente Groningen en de mensen van VNG Connect. Tijdens de Algemene Ledenvergadering op de tweede congresdag is op een mooie manier afscheid genomen van Jan van Zanen. De ALV-agenda en het aantal moties en insprekers laten zien dat de verenigingsdemocratie binnen de VNG springlevend is.

Gemeentefinanciën

Maandag 3 juli heeft een delegatie van het VNG-bestuur onder leiding van Sharon Dijksma gesproken met een brede delegatie van het kabinet, namelijk de ministers Bruins Slot, De Jonge, Harbers en Schouten en staatssecretarissen Van Rij, Heijnen en Van Ooijen.

Belangrijke uitkomst hiervan is de erkenning van het kabinet dat er bij gemeenten daadwerkelijk € 3 miljard tekort ontstaat vanaf 2026. En dat dat problemen zal opleveren die ook de ambities van het kabinet gaan raken.

Het bestuur stemt ermee in om aan de leden het advies te geven op de meerjarenbegroting het lokale tekort vanaf 2026 zichtbaar te maken. Daarnaast is een taskforce Taken en middelen op dit moment in beeld aan het brengen wat de lokale gevolgen zijn van het tekort vanaf 2026. Na de zomer staat met de minister-president het overhedenoverleg gepland.

Elke regio telt

Het rapport ‘Elke regio telt’ is opgesteld door de adviesraden Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli),  Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Zij roepen het kabinet op het regionaal beleid te wijzigen, omdat de regionale verschillen in brede welvaart groot zijn en toenemen.

De VNG is enthousiast over de adviezen in het rapport, die nauw aansluiten bij de nieuwe verenigingsstrategie waarin kansengelijkheid een prioriteit vormt.  Hoewel het rapport is gericht aan het kabinet, wil het bestuur daarom ook zelf met de adviezen aan de slag. Een aantal mogelijke vervolgacties wordt besproken en zal tijdens de heimiddag van het bestuur in september verder worden ingevuld.

Asiel en migratie

Bestuurslid Rutger Groot-Wassink, voorzitter van de Tijdelijke Commissie Asiel en Migratie (TCAM), geeft het bestuur een update over de Spreidingswet. Het is bekend dat de VNG kritisch is op dit wetsvoorstel. Er is zorg over de uitlegbaarheid en uitvoerbaarheid. Dat is verwerkt in de consultatiereactie aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, waarmee het bestuur instemt.

De VNG is nog in onderhandeling met het rijk over de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV, bed-bad-brood-regeling). Nog voor de zomer willen VNG, LVV-gemeenten en het rijk komen tot bestuurlijke afspraken. Het bestuur stemt in met het co-financieringsvoorstel dat voorligt.

Gemeentelijke stand van de uitvoering

Voorzitter van het College voor dienstverlening Roel Wever biedt op 13 juli de ‘Stand van de uitvoering’ aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan. De rapportage licht de stand van de uitvoering bij gemeenten toe, met als conclusie: het piept en kraakt in de gemeentelijke uitvoering. Het bestuur bespreekt de rapportage.