Voorzitter Jan van Zanen opent de eerste bestuursvergadering van 2022 met het welkom heten van Peter Snijders, burgemeester van Zwolle. Hij is de tijdelijke, nieuwe voorzitter van de commissie Informatiesamenleving, als opvolger van Franc Weerwind.

Voorzitter van de commissie Financiën Victor Everhardt is voor het laatst bij de bestuursvergadering, vanwege zijn vertrek als wethouder in Amsterdam. De voorzitter dankt hem voor zijn inzet en wenst hem succes in zijn nieuwe functie als directeur-bestuurder bij Platform 31. Het bestuur krijgt op korte termijn een voorstel voorgelegd voor zijn opvolging in het VNG-bestuur.

Bestuurdersdag en ALV 11 februari definitief vervallen

Oorspronkelijk was op 11 februari een Bestuurdersdag met Algemene Ledenvergadering (ALV) in het NBC in Nieuwegein gepland. Een fysieke bijeenkomst is op die datum vanwege corona nog niet mogelijk. Ook heeft inmiddels op 13 januari een ALV plaatsgevonden. De leden is daarom medegedeeld dat de bijeenkomst van 11 februari geheel vervalt.

Regeerakkoord

Het bestuur bespreekt het regeerakkoord en de consequenties voor gemeenten. De komende periode spreekt het VNG-bestuur met het kabinet over het nieuwe regeerakkoord. Zoals bevestigd in de ALV zijn betere en meer stabiele financiële en interbestuurlijke verhoudingen randvoorwaardelijk voor de samenwerking tussen gemeenten en rijk. Onder meer de financiële gevolgen van het regeerakkoord op de langere termijn baren het bestuur zorgen. 

De VNG wil zo mogelijk half maart en uiterlijk eind juni afspraken hebben gemaakt met het kabinet over stabiele financiën en betere interbestuurlijke verhoudingen: 

a)    Een stabiele financiële positie tot en met 2025
b)    De financiële positie na 2025
c)    De afspraken zoals verwoord in spoor 2 en spoor 4

Er zijn grote, urgente opgaves waarover het VNG-bestuur al op korte termijn met verschillende bewindspersonen in gesprek wil. Dit onder voorbehoud van uitvoerbaarheid, voldoende financiering en de totale afweging van alle taken voor gemeenten.   

Asiel en migratie

Voorzitter van de commissie Bestuur en Veiligheid Theo Weterings meldt dat gemeenten het afgelopen half jaar meer dan de taakstelling voor de opvang van statushouders hebben kunnen invullen. Zoals verwacht is inmiddels bevestigd dat de juridische grondslag ontbreekt voor de aanwijzing van het kabinet aan enkele gemeenten (afgelopen december).

Corona

Het VNG-bestuur stemt in met de instelling van een tijdelijk expertiseteam Langetermijnaanpak COVID-19. Ook gaat de VNG in gesprek met het rijk en MKB Nederland over de naar schatting bijna 70.000 mkb-ondernemers die kampen met forse schulden als gevolg van corona. Vanuit de VNG worden hierbij de commissies PSI, EKEM en de taskforce Duurzaam Economisch Herstel betrokken.

Agenda Digitale grondrechten en ethiek

Het bestuur stemt in met de Agenda Digitale grondrechten en ethiek, ingebracht en toegelicht door Peter Snijders van de commissie Informatiesamenleving. De agenda is bedoeld om de gezamenlijke ambities van gemeenten vast te leggen op het gebied van digitale grondrechten en privacy. Het belang van de agenda en de bijbehorende handreiking worden door het bestuur onderschreven. Op 12 februari tijdens de Raad op Zaterdag staat het onderwerp ook op de agenda.

Overige onderwerpen

Verder wordt het bestuur gevraagd de Cao Gemeenten 2021-2022 te bekrachtigen en heeft het de Arbeidsvoorwaardenregeling VNG-Concern 2022 vastgesteld.