Het VNG-bestuur vergaderde 1 maart in het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht. Voorzitter Sharon Dijksma opent de vergadering. Zij meldt dat bestuurslid Robbert Lievense per 29 februari het bestuur heeft verlaten, omdat hij is toegetreden tot de Eerste Kamer. 

De voorzitter prijst de rol die de heer Lievense binnen het VNG bestuur heeft gespeeld als voorzitter van de commissie Raadsleden & Griffiers. Op een later moment wordt afscheid van hem genomen.

Terugblik Woontop 29 februari

De Uitvoeringagenda Wonen is tijdens de Woontop door 12 partijen ondertekend. Commissievoorzitter Jan Martin van Rees (Ruimte, Wonen en Mobiliteit) kijkt terug op een zinvolle en energieke bijeenkomst, die werd afgesloten met 8 Tweede Kamerleden die de agenda in ontvangst namen. Over en weer waren kritische geluiden te horen, wat het belang van een gezamenlijke inspanning op het gebied van wonen en bouwen onderstreept.

Basisdienstverlening voor schuldhulpverlening

Er zijn 2 hamerstukken, over het functieprofiel van de griffier en over bestuurlijke afspraken basisdienstverlening voor schuldhulpverlening. Het bestuur stemt met beide stukken in. Voor het onderwerp schuldhulpverlening krijgt Peter Heijkoop, voorzitter van de commissie Participatie, schuldhulpverlening & integratie, mandaat om de bestuurlijke afspraken met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Divosa en NVVK te ondertekenen tijdens het bestuurlijk overleg op 21 maart.

Financiën en kabinetsformatie

Het bestuur bespreekt het komende Bestuurlijk Overleg Financiële verhoudingen (BOFv)  van 4 maart en het verloop van de kabinetsonderhandelingen.

Advies elke regio telt: tweede bespreking bestuur

Een adviesgroep onder aansturing van bestuursleden Mark Boumans en Paul Depla heeft een reactie geformuleerd op het rapport ‘Elke regio telt’. Het bestuur stemt in met deze reactie, die kan worden samengevat als: omarm de aanbevelingen en vertaal deze naar concrete acties voor de VNG.  De adviesgroep doet hiervoor diverse voorstellen, zoals: vul de rol van spreekbuis voor alle gemeenten in met oog voor regionale verschillen. En: pleit voor kansenagenda’s voor alle regio’s. Deze aanbevelingen worden de komende periode verder uitgewerkt.

Asiel en migratie

Het bestuur deelt de zorgen van bestuurslid Liesbeth Spies, voorzitter van de commissie Bestuur & Veiligheid, over de opvang van vluchtelingen. De druk op de asielketen is nu al lange tijd té groot. Het is complex om als gemeenten in deze keten op een goede manier de benodigde opvang te organiseren.