VNG International organiseerde met de gemeente Den Haag en UCLG, de wereldkoepel voor lokale overheden, de UCLG Municipal Peace Talks in Den Haag. Dit evenement is erop gericht om de vredesbevorderende mogelijkheden van decentrale overheden te versterken en meer erkenning te geven.

Opening Jan van Zanen

De UCLG Municipal Peace Talks werden geopend door Jan van Zanen, die naast burgemeester van Den Haag en VNG-voorzitter ook governing president van UCLG is. In zijn speech benadrukte Van Zanen hoe belangrijk het is dat lokale en regionale overheden met elkaar samenwerken om vrede te bevorderen: 'Als het op vrede aankomt, zijn het de uitwisselingen tussen lokaal en regionaal bestuur die voor grote veranderingen kunnen zorgen, die wonden kunnen dichten en gemeenschappen kunnen samenbrengen, zelfs op momenten waarop dat onmogelijk lijkt.'

Paneldiscussies

Vervolgens vonden verschillende paneldiscussies plaats, waarbij vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, vredesorganisaties en lokale bestuurders met elkaar in gesprek gingen. Zij spraken over de rol van lokale overheden als aanjagers van vrede in hun eigen gemeenschap en over de verschillende instrumenten die gemeenten kunnen inzetten. Ook hier werd meermaals onderstreept hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te blijven om elkaar te kunnen inspireren en mobiliseren. 

Komende edities

UCLG organiseert regelmatig zulke Municipal Peace Talks. In de nieuwsbrief van VNG International houden we u op de hoogte van komende edities.