Op de agenda van de commissie Financiën stond onder andere: de Voorjaarsnota en Overhedenoverleg, het begrotingsadvies en de Consultatie financiële verhoudingswet.
Voorjaarsnota en Overhedenoverleg
De commissie is in hoofdlijnen bijgepraat op de uitkomsten van het overhedenoverleg en hoe dit verwerkt wordt in de voorjaarsnota. Voor een inhoudelijke reactie verwijzen we naar de ledenbrief.
Begrotingsadvies
De commissie gaf aan ook dit jaar een begrotingsadvies uit te willen brengen. Het advies zal beschrijven hoe om te gaan met de uitkomsten van het Van Ark-rapport en het ravijn in relatie tot de toezeggingen door het kabinet in de Voorjaarsnota. We verwachten dat we college en raad hiermee van een hulpmiddel voorzien om het goede gesprek aan te gaan. Het advies wordt in de tweede helft van mei gepubliceerd.
Consultatie financiële verhoudingswet
In de commissie vond een goed gesprek plaats over de reactie op de voorgenomen wijzigingen in de Financiële verhoudingswet. Op de vergadering van 12 december besprak de commissie een raamwerk voor onze consultatiereactie, op basis van het conceptwetsvoorstel dat al in ons bezit was. Op 27 februari ontvingen we een brief van de minister van BZK met daarin de mogelijkheid tot consultatie en de vraag om uiterlijk 30 april te reageren. Na verwerking van de consultatieronde zal het voorstel voor advies aan de Raad van State worden voorgelegd. Dit betekent waarschijnlijk dat het voorstel rond de zomervakantie naar de Tweede Kamer zal worden gezonden en vervolgens naar de Eerste Kamer.
Van BZK begrepen we dat ze streven naar publicatie in het Staatsblad uiterlijk in het voorjaar van 2026. Dat betekent dat de Bijzondere Fondsuitkering die met het wetsvoorstel wordt geïntroduceerd niet eerder dan met ingang van 2027 kan worden toegepast. De commissie steunt op grote lijnen de aanpassingen in het uitkeringsstelsel (onder andere de BFU) waarbij de VNG ook goed is betrokken. De commissie wil dit wetsvoorstel ook gebruiken als haakje om kritische noten te kraken over de wijze waarop de financiële verhoudingen nu zijn en de rol die de minister van BZK zou moeten hebben. De volledige reactie zal na verzending gepubliceerd worden op vng.nl.