Op 19 januari vonden verschillende sessies van de VNG-commissie Europa en Internationaal plaats. In de ochtend spraken de Europese delegaties in een heisessie over onder meer een Europees narratief van de VNG. Tijdens de plenaire vergadering werd gesproken over decentrale samenwerking met China.

Europese agenda van de VNG - 2024

Tijdens de plenaire vergadering van de commissie Europa en Internationaal is de jaarlijkse Europese agenda van de VNG (2024) vastgesteld. Deze bestaat dit keer uit een kortetermijnagenda, omdat de wetgevingsdossiers van de huidige commissie nog tot uiterlijk april 2024 lopen, en een verwijzing naar de meer langetermijnagenda. De Europese agenda vindt u binnenkort op deze website.

Europees narratief 

De VNG werkt toe naar de Europese verkiezingen in juni 2026. Het gaat om de praktische organisatie in onze gemeenten, en ook om inzet richting de nieuwe Europarlementariërs, en daarna de nieuwe Europese Commissie (november 2024). 

Met oog op deze nieuwe EU-mandaatsperiode maakt de VNG een ‘Europees narratief van de VNG’, samen met de achterban en uiteraard met inbreng vanuit de VNG-governance. De inhoudelijke focus ligt op groen, digitaal en sociaal, met uitvoerbaarheid als rode draad. De conceptversie van het narratief werd uitgebreid besproken en becommentarieerd tijdens de heisessie. Deze feedback wordt meegenomen in een tweede versie. Daarna komt het document nog langs bij de andere VNG-commissies en het bestuur, ter accordering.

Conceptstandpunt cohesiebeleid post-2027

De commissie Europa en Internationaal heeft kennisgenomen van het proces om te komen tot een VNG-standpunt cohesiebeleid post-2027. De komende tijd wordt het standpunt verder aangescherpt met behulp van gemeentelijke experts en het IPO. Het document komt ook nog langs de VNG-commissies EKEM, PSI en Financiën voor input.

Decentrale relaties met China

Tijdens de plenaire vergadering was onder meer Erik de Feijter, hoofd van de China-eenheid van het  ministerie van Buitenlandse Zaken, te gast om te spreken over decentrale relaties met China. De relatie tussen Nederland en China is de afgelopen jaren sterk veranderd. 

Waar eerder decentrale relaties vooral als een kans werden gezien voor economische samenwerking, is er nu ook steeds meer aandacht voor mogelijke risico’s. Veel gemeenten die een relatie hebben met China worstelen hiermee. Tijdens de vergadering zijn ervaringen gedeeld en is gesproken over dilemma’s, maar ook over kansen die decentrale relaties met China kunnen bieden.

Projecten van VNG International

In de vergadering van de internationale delegatie spraken de leden over de uitvoering van projecten van VNG International. De directeur van het kantoor in Irak vertelde hoe via het programma Sustainable Development through Local Governance wordt gewerkt aan de veerkracht van lokale overheden om om te gaan met de instroom van ontheemden. 

Ook spraken de leden over de resultaten van het programma We Are Able in Oeganda. Zo zijn er in verschillende gemeenten Lokale Inclusie Agenda’s vastgesteld om inclusie van mensen met een beperking te verbeteren.