Tijdens de vergadering gingen de Europese en internationale delegaties uiteen in een aparte vergadering om aansluiteind nog een uur plenair te vergaderen. Op de agenda stond het hoofdlijnenakkoord, de inzet van de VNG richting het nieuwe Europees Parlement en de Europese Commissie en klimaatrechtszaken.

Bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking

De internationale delegatie sprak over het hoofdlijnenakkoord. Daarin zijn drastische bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking aangekondigd, oplopend tot € 2,4 miljard. De leden bespraken met elkaar welke gevolgen deze bezuinigingen kunnen hebben voor internationale projecten van gemeenten en voor de werkzaamheden van VNG International. Want een krachtig lokaal bestuur is een belangrijke voorwaarde in de aanpak van mondiale uitdagingen, zoals klimaatverandering, armoede en migratie. Daarnaast werd gesproken over het strategisch partnerschap-programma voor een sterk lokaal bestuur dat VNG International uitvoert tot medio 2026. Ook besprak de delegatie de internationale netwerken waarin de VNG namens Nederlandse gemeenten actief is.

Europese verkiezingen

In de vergadering van de Europese delegatie kwam ook het hoofdlijnenakkoord naar voren. Want wat betekent dit voor Europa? Daarna spraken de leden over hoe en via welke kanalen het Europees koersdocument uitgedragen kan worden. Het koersdocument is de inzet van de VNG richting het nieuwe Europees Parlement en de Europese Commissie. Het document wordt in ieder geval naar de provinciale afdelingen gestuurd en er wordt gekeken op welke tafels het nog meer besproken kan worden.

Tot slot spraken de leden over hoe de samenwerking met andere commissies beter vorm kan krijgen. Een aantal leden heeft een ‘standing invitation’ bij andere VNG-commissies, maar het lukt niet altijd om daar aanwezig te zijn. Ook staan Europese onderwerpen niet vaak op de agenda.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Tijdens de plenaire vergadering kregen de leden een presentatie van Michelle Duin, jurist bij Buitenlandse Zaken, over de klimaatrechtszaken bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De leden kregen achtergrondinformatie over het functioneren van het Hof en de eisen waar een rechtszaak aan moet voldoen. Tot slot werd besproken welke gevolgen de uitspraak heeft voor Nederland en Nederlandse gemeenten. Omdat de aanklacht niet tegen Nederland gericht was, zijn er geen directe gevolgen voor Nederland.