De derde vergadering van het College voor Dienstverleningszaken in 2024. Door de samenloop met de extra Algemene Ledenvergadering op deze dag werd de agenda enigszins aangepast. Onder andere de potentie van collectieve inkoop, de Quick Scan Lokale Democratie en de Kadernota 2025 zijn besproken.

Collectieve inkoop

Het college besprak beeldvormend over de potentie op het gebied van collectieve inkoop. Tijdens de portfolioschouw van het college werd al uitgebreid bij de mogelijkheden en kansen voor gezamenlijke inkoop stilgestaan. Het college ondersteunt de aanpak en vindt het mooi dat ook de maatschappelijke component wordt meegenomen. Er valt nog veel te doen, het onderwerp blijft op de agenda van het college staan. 

Quick Scan Lokale Democratie

Vervolgens stond de Quick Scan Lokale Democratie op de agenda. Op tafel lag informatie over onder andere de opschalingsanalyse en de standpunten van de commissies Bestuur en Veiligheid en Raadsleden en Griffiers. Samenvattend adviseert het college, ondanks waardering voor het instrument, te stoppen met financiering uit GGU-middelen omdat er onvoldoende gemeenten gebruik van maken en inzet van GGU-middelen daarom niet past. Dit standpunt wordt gedeeld met de betrokken commissies waarna het bestuur uiteindelijk een besluit zal nemen.

Kadernota 2025

Daarna stond bespreking van de Kadernota 2025 en de nieuwe proposities op het programma. Wat langer werd stilgestaan bij de propositie Common Ground waarover in april/mei regionale bestuurlijke bijeenkomsten worden gehouden om nut en noodzaak van deze transitie toe te lichten. Het college bracht positief advies uit aan het bestuur over deze voorstellen voor de Algemene Ledenvergadering.

Meer informatie

Neem contact op met team Samen Organiseren: samenorganiseren@vng.nl.