Het College voor Arbeidszaken had op vrijdag 9 september een extra én gemeenschappelijke vergadering met het WSGO-bestuur over de inzet voor een nieuwe cao gemeentelijke sector en de ABP-pensioenregeling in verband met het pensioenakkoord.

De Cao gemeenten en Cao SGO

Van 27 juni tot en met 31 augustus 2022 heeft het College voor Arbeidszaken en de WSGO een ledenraadpleging gehouden over de conceptarbeidsvoorwaardennota voor de komende cao onderhandelingen.

De uitslag van de ledenraadpleging:

  • Gemeenten: 232 stemmen waarvan  213 voor en 19 tegen
  • WSGO: 66 stemmen waarvan 61 voor en 5 tegen

De onderwerpen die bij de ledenraadpleging de meeste tegenstemmen kregen, of waar de meeste opmerkingen over zijn gemaakt, zijn kort samengevat:

  • Er is behoefte aan snelheid en goede financiële afspraken (loon, thuiswerken), rekening houdend met de financiële positie van gemeentelijke werkgevers.
  • Er is behoefte aan meer uitgewerkte voorstellen;
  • Er bestaat spanning tussen wensen tot centralisatie versus lokale ruimte;
  • Dat de arbeidsvoorwaardennota een visie mist op (oplossingen voor) de krapte op de arbeidsmarkt.

Het CvA en de WSGO zullen bij het nader uitwerken van de voorstellen (groepen van) leden betrekken. Het CvA, de WSGO en VNG-bestuur hebben de arbeidsvoorwaardennota vastgesteld. De arbeidsvoorwaardennota is opgenomen in de inzetbrief die wordt uitgewisseld met de bonden.

Pensioen

De Wet Toekomst Pensioen gaat naar verwachting per 2023 in. Door de wetswijziging is het nodig dat er een onderhandelaarsakkoord komt met hierin de gewijzigde ABP-pensioenregeling, het invaren en eventueel compensatie. De Pensioenkamer is bezig met de uitwerking van de ABP-pensioenregeling 2026 en heeft in april de voorlopige keuze gemaakt voor de solidaire premieregeling. Naar verwachting zal in oktober 2022 er een voorlopige keuze volgen over de contouren van de pensioenregeling. Het CvA en de WSGO hebben advies gekregen en overgenomen over de contouren betreffende het ouderdomspensioen, nabestaandenpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen.