De voorzitter heet 4 nieuwe bestuursleden welkom die in de Najaars ALV zijn benoemd: Gert-Jan Broer, griffier Almere, Hester van Buren, wethouder Amsterdam, Jan de Koning, raadslid Gouda, Marianne van der Sloot, wethouder ’s-Hertogenbosch en voorzitter commissie Participatie Schuldhulpverlening en Integratie.
Het bestuur heeft de volgende onderwerpen besproken:
Asielzaken
Het bestuur staat stil bij de ontwikkelingen rond asiel en migratie. Wat betreft de kabinetsplannen is nog veel onduidelijk. De VNG blijft hameren op het belang van uitvoerbaarheid, betaalbaarheid en uitlegbaarheid conform de resolutie Zorg voor congruent asielbeleid en behoud
instrumentarium tot de keten op orde is (pdf, 161 kB) die is aangenomen in de ALV.
Verder bespreekt het bestuur een initiatief van VNG en Aedes om hun leden, gemeenten en woningcorporaties, op te roepen om de komende weken versneld een aantal statushouders aan huisvesting te helpen. Dit om te voorkomen dat er opnieuw ernstige problemen ontstaan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Meer informatie volgde op korte termijn met een ledenbrief (98 kB).
VNG-inzet richting kabinet
Het bestuur bespreekt de inzet van de VNG en het proces richting het volgende Overhedenoverleg van 11 maart 2025. Dit als vervolg op de uitkomsten van het Overhedenoverleg van 21 november zoals besproken in de Najaars ALV van 29 november. Primair blijft de inzet gericht op het herstel van de balans tussen taken en middelen bij gemeenten. Het vervolgproces zoals hieronder weergegeven komt terug in de eerstvolgende fysieke bestuursvergadering op vrijdag 24 januari 2025.
Gespreksleidraad Positie van het lokaal bestuur in het veiligheidsbeleid en -bestel
Liesbeth Spies geeft als voorzitter van de commissie Bestuur en Veiligheid een presentatie over de ontwikkelingen van het lokaal bestuur in het veiligheidsbeleid en -bestel. De aanleiding is de zorg van de VNG dat het lokaal bestuur de haar gegeven taken en verantwoordelijkheden in het veiligheidsbeleid en -bestel onvoldoende kan waarmaken. Het voorstel van de commissie is om de komende tijd aan de hand van een leidraad het gesprek hierover binnen het lokaal bestuur en ook met andere actoren in het veiligheidsbestel actief te stimuleren.
Het bestuur steunt het voorstel om op dit thema een stap naar voren te doen, door als VNG dit onderwerp op de agenda te zetten en de komende periode bij de leden op te halen wat gemeenten nodig hebben om hun positie in het veiligheidsdomein waar te maken. Het bestuur vindt het van belang dit gesprek collegebreed te voeren omdat juist ook wethouders een rol kunnen spelen op het gebied van preventie. Goed om ook de netwerken van gemeenten en de Klankbordgroep hierbij te betrekken.
Voorbereiding besluitvorming oprichting Risicobeheerfonds
Roel Wever, voorzitter College voor Dienstverleningszaken, geeft een toelichting op de stand van zaken om te komen tot de oprichting door de VNG van een Risicobeheerfonds. Dit fonds heeft als doel aanzienlijke besparingen op verzekeringspremies voor gemeenten te realiseren.
Het bestuur steunt het voorstel voor een verdiepende toets op de uitwerking van het Risicobeheerfonds ter voorbereiding op de besluitvorming door het bestuur eind maart 2025. Het bestuur adviseert met name ook de kleine gemeenten goed te betrekken en te zorgen voor een risico-inventarisatie en kosten-batenanalyse.
Overige besproken agendapunten
- stand van zaken IZA (Integraal Zorgakkoord)
- stand van zaken Cao Gemeenten
- er komt een tussentijdse vacatureronde voor vacatures in bestuur en commissies
- het bestuur is akkoord met ondertekening van de samenwerkingsafspraken VTH (vergunningverlening, toezicht en handhaving)
- het bestuur is akkoord met het voorstel voor Principes voor Cameratoezicht (op basis van artikel 151c Gemeentewet)