Een eenvoudiger stelsel van inkomensondersteuning om de bestaanszekerheid en (arbeids)participatie van inwoners te verbeteren. Met het programma Vereenvoudiging Inkomensondersteuning voor Mensen (VIM) verkent het rijk nu verdere vereenvoudigingen voor de korte, middellange en lange termijn. De VNG doet mee.

Stelsel te complex

Het huidige stelsel is zeer complex geworden voor mensen die ervan afhankelijk zijn, schrijft demissionair minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) samen met andere betrokken bewindslieden in een brief aan de Tweede Kamer

Regelingen niet gebruikt door onzekerheid inwoners 

Door de vele regelingen, verschillende uitvoerders en ingewikkelde voorwaarden zijn mensen onzeker over hun rechten, plichten en inkomen. Hierdoor gebruiken zij regelingen niet en krijgen zij te maken met terugvorderingen en schulden. Ook durven zij de stap naar (meer) werk niet altijd te zetten. 

Om deze situatie te verbeteren, wil het kabinet allereerst oplossingen uitwerken voor een aantal urgente knelpunten. Te denken valt aan scenario's op het gebied van toeslagen; dus voor terugvordering bij het aanvaarden van werk vanuit een uitkering in de loop van het jaar. Stapeling van meerdere regelingen om tot het sociaal minimum te komen.

Scenario’s met realistische oplossingen

Naast deze acties op korte termijn zet het rijk ook stappen om te komen tot een begrijpelijker en eenvoudiger toekomstig stelsel van inkomensondersteuning. Het programma VIM ontwikkelt hiervoor een plan met scenario’s en verschillende fundamentele en realistische oplossingen. Het kijkt daarbij naar bestaande onderzoeken, lopende vereenvoudigingstrajecten en goede voorbeelden in andere landen. Ook betrekt het programma inzichten van wetenschappers en dwarsdenkers uit de samenleving. 

Het is aan het volgende kabinet om deze scenario’s en oplossingen te overwegen en uit te voeren.  

VNG en VIM 

De VNG participeert in het programma VIM en toetst de opgehaalde knelpunten en uit te werken scenario’s onder haar leden. Er zijn ook gemeenten die al stappen zetten op het gebied van vereenvoudiging, deze voorbeelden ontvangen wij graag!

Wilt u meer informatie over het programma of wilt u signalen en/of goede voorbeelden doorgeven, neem dan contact op met: nora.kasmi@vng.nl.