Een groep mensen met een UWV-uitkering verloor de afgelopen jaren onbedoeld het recht op volledige kwijtschelding van lokale belastingen. Gemeenten en waterschappen kunnen hen ook in 2025 tegemoetkomen via een bestaande werkwijze, terwijl het rijk werkt aan een structurele oplossing voor 2026.
Aanleiding
Een groep mensen met een UWV-uitkering raakte de jaren voor 2024 hun recht op volledige kwijtschelding van lokale belastingen kwijt, terwijl ze nog dezelfde uitkering hadden. Het gaat om mensen met een inkomen net boven het sociaal minimum, voornamelijk met een WIA- of Wajonguitkering. Hun uitkering steeg sneller dan het normbedrag voor bestaanskosten (de bijstandsnorm).
Oplossing
Het rijk gaf aan dat de verkenning naar een structurele oplossing nog loopt. Het voornemen is dat ze dit jaar een besluit nemen over een eventuele oplossing, zodat hier voor 2026 duidelijkheid over is.
In de tussentijd kunnen gemeenten en waterschappen de betreffende personen ook in 2025 ontzien. In dat geval kunnen ze hiervoor dezelfde werkwijze hanteren die de VNG, Unie van Waterschappen en LVLB met het rijk eerder voor 2023 en 2024 hebben afgesproken.
Tijdelijke werkwijze voor kwijtschelding
Bij deze werkwijze worden de mensen die het betreft in het systeem op kwijtschelding gezet, maar in de praktijk worden geen verdere invorderingsmaatregelen getroffen (het zogenoemde niet verder bemoeilijken). Dit betekent dat de gemeente of het waterschap deze mensen in de reactie op hun kwijtscheldingsverzoek een brief stuurt waarin staat dat zij niet voor kwijtschelding in aanmerking komen, maar dat de aanslag op nul wordt gezet, zodat zij niet hoeven te betalen. Deze aanpak is zonder aanpassing van wet- en regelgeving de enige manier om het doel (de aanslag hoeft niet betaald te worden) te bereiken.