Om meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te krijgen bij reguliere werkgevers, werkt minister Carola Schouten (participatie) aan een verbetering van de Banenafspraak. 

Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. De Banenafspraak uit 2013 was een commitment van overheid en werkgevers om tot 2026 125.000 extra banen voor deze doelgroep te creëren. Eind 2021 stond de teller nog op 73.000. Dat moet en kan beter, denkt Schouten. ‘Juist ook bij de overheid.’

Ze wil onder meer dat meer mensen tot de doelgroep gaan behoren, namelijk mensen in de WIA die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen, mensen in de Wajong die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben die werken bij een reguliere werkgever, en mensen in de WW die vergelijkbare kenmerken hebben als mensen in de banenafspraak. 

Daarnaast wil de minister dat loonkostensubsidie mogelijk wordt voor mensen in de WIA en dat mensen die al tot de Banenafspraak behoren maar nog niet werken, actief in beeld worden gebracht. Voor de langere termijn (na 2026) wil ze ook mensen met beschut werk bij reguliere werkgevers meetellen in de Banenafspraak. 

Redactie VNG Magazine