De VNG omarmt het advies van Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) over toekomstbestendige financiële verhoudingen. De urgentie die uit het advies spreekt vraagt om actie van zowel het demissionaire kabinet als de Tweede Kamer en de partijen die onderhandelen over een kabinet. 

Bekijk het ROB-advies

Disbalans taken en verantwoordelijkheden

Voor een belangrijk deel herhaalt de ROB in ‘Raamwerk voor toekomstbestendige financiële verhoudingen’ adviezen uit eerdere rapporten. Pijnlijk is de constatering van de ROB dat sinds hun eerdere adviezen de disbalans tussen taken en verantwoordelijkheden voor gemeenten alleen maar dreigt toe te nemen.

Terechte waarschuwingen

VNG-voorzitter Sharon Dijksma: 'De urgentie van dit advies is niet te overschatten. Op alle punten geeft de ROB terechte waarschuwingen af: over de gemeentefinanciën in het algemeen, over de wildgroei aan specifieke uitkeringen, over de gebrekkige indexering van het gemeentefonds en over de slechte verhouding tussen rijk en gemeenten.'
Dijksma ziet het advies als een bevestiging van de koers die is uitgezet: 'Wij hebben ons meermaals duidelijk uitgesproken: de financiële verhoudingen moeten snel worden hersteld, omdat we anders ons werk niet meer kunnen doen. Dat betekent minder voorzieningen, minder zorg en minder woningen. Dit advies zet daar een dikke streep onder en een uitroepteken achter.'

Nieuw kabinet

De ROB publiceert dit advies met het oog op de vorming van een nieuw kabinet en doet ook aanbevelingen voor een nieuw te sluiten bestuursakkoord tussen overheden. Belangrijke aanbevelingen zijn om spelregels rondom het gemeentefonds wettelijk vast te leggen, de bekostiging van medebewindstaken (zoals Jeugdzorg en Wmo) op orde te brengen, het aantal specifieke uitkeringen te verminderen en om voorlopig af te zien van uitbreiding van het gemeentelijke belastinggebied.