Het nieuwe kabinet zou fors moeten investeren in de politie. Volgens de Regioburgemeesters, die de burgemeesters vertegenwoordigen in het overleg over de politie, is het ‘niet langer vanzelfsprekend’ dat de politieorganisatie zich kan blijven inzetten voor de veiligheid van inwoners.

In een position paper noemen de burgemeesters veiligheid een ‘essentieel onderdeel van bestaanszekerheid’. Maar het lukt de politie steeds minder goed om daar een bijdrage aan te leveren, onder meer door onderbezetting. Om de organisatie weer op orde te brengen, moet het nieuwe kabinet 400 miljoen euro investeren in de organisatie, aldus de burgemeesters.

De burgemeesters erkennen dat er de afgelopen tijd al ‘flinke stappen gezet’ zijn. Zo kwam er meer geld voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit en voor de aanpak van ondermijning. Ook is er geld beschikbaar gesteld voor zevenhonderd extra wijkagenten.

Maar het politiewerk verandert, terwijl het personeelsbestand onder druk staat. Daarom is er 200 miljoen euro nodig om acute financiële problemen op te lossen. Daarnaast is nog eens eenzelfde bedrag nodig om te zorgen dat de politie kan investeren in capaciteit en kan meebewegen met veranderingen in de maatschappij. De burgemeesters wijzen onder meer op de aanpak van cybercriminaliteit.

Redactie VNG Magazine