Het kabinet haalt de regels over de Nederlandse identiteitskaart uit de Paspoortwet. Het kabinet doet dat om in de toekomst de bepalingen over de identiteitskaart makkelijker te kunnen wijzigen. Inhoudelijk verandert er nu nauwelijks iets aan de procedure.

De Paspoortwet is een rijkswet, die geldig is in Nederland, maar ook in de andere drie landen van het Koninkrijk der Nederland: Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De wet regelt de afspraken over wie er in aanmerking komt van een Nederlands paspoort. De Nederlandse identiteitskaart, die net als het paspoort wordt uitgegeven door gemeenten, is echter een nationale aangelegenheid van het land Nederland. Het geeft dus geen pas om bepalingen daarover in een rijkswet onder te brengen, meent het kabinet. Ook de andere landen van het Koninkrijk moeten zich er daarom nu ook nog over uitspreken. Dat is ‘onnodig belastend’ voor de Caribische landen, stelt het kabinet.

Ten tweede leidt de ‘ontvlechting’ ertoe van de bepalingen over de identiteitskaart ertoe dat de wetgeving over de Nederlandse identiteitskaart makkelijker gewijzigd kan worden, omdat de Caribische landen er niet meer bij betrokken hoeven te worden. De wetsvoorstellen zijn gepubliceerd op internetconsultatie.nl.
Redactie VNG Magazine