Volgens Mario Draghi gaat het slecht met de concurrentiepositie van Europa, zo valt te lezen in zijn adviesrapport aan de Europese Commissie dat vorige week verscheen. Er zijn grote veranderingen nodig op gebied van handel, energie en veiligheid, die ook impact hebben op lokale overheden. 

Digitale vaardigheden

Draghi doet in zijn rapport 3 concrete aanbevelingen waar ook gemeenten een rol bij spelen. Allereerst stelt het rapport dat het belangrijk is dat Europese bedrijven actief blijven op het gebied van technologische soevereiniteit om zo de strijd aan te gaan met economische grootmachten China en de VS. Gemeenten spelen hierin een rol door het versterken van de digitale vaardigheden van hun inwoners. 

Schone energie

Ook stelt Draghi dat het energiebeleid veranderd moet worden. Sinds Rusland als leverancier van goedkope energie is weggevallen is de gasprijs voor bedrijven (en burgers) flink gestegen. De EU moet sneller overschakelen op schone energie. Dit kan ook een kans bieden voor Europese bedrijven om de koppositie te pakken in de schone technologiesector. Gemeenten kunnen hierin een rol spelen bij het versnellen van het verlenen van vergunningen voor nieuwe energieprojecten. 

Grondstoffen

Verder stelt Draghi dat de EU aan de slag moet om de aanvoer van grondstoffen veilig te stellen die voor de economie belangrijk zijn zodat onze afhankelijkheid van het buitenland vermindert. Ook hierbij kunnen lokale overheden weer een rol spelen, bijvoorbeeld door te investeren in een circulaire economie.