De Raad van State heeft fundamentele kritiek op het wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken dat gemeenteraden structureel digitaal vergaderen. Digitaal vergaderen is toch echt wat anders dan een fysieke bijeenkomst, constateert de raad.

Het kabinet maakte tijdens de coronacrisis digitaal vergaderen tijdelijk mogelijk, zodat de politieke besluitvorming toch door kan gaan tijdens de lockdowns. Dat digitaal vergaderen beviel zo goed, dat het idee nu dus is om de mogelijkheid daartoe permanent in te voeren, ook nu de coronacrisis voorbij is.

De Raad van State is geen voorstander van dat voornemen, blijkt uit het advies. De fysieke vergadering, in de raadzaal, ‘vaak met rituelen omgeven’, heeft een publieke betekenis die een digitaal overleg niet heeft. Het wetsvoorstel doet ‘afbreuk’ aan die betekenis, aldus de Raad van State. Een fysieke vergadering vindt plaats in een speciaal daarvoor ingerichte vergaderzaal, waarin de raadsleden zich samen buigen over vraagstukken. Die interactie ontbreekt bij digitale vergaderingen.

De Raad van State kan zich wel vinden in het structureel in de wet opnemen van de mogelijkheid om digitaal te vergaderen als zich opnieuw een pandemie of een andere crisis voordoet die fysiek vergaderen onmogelijk maakt.

Redactie VNG Magazine.nl.