Op maandag 14 november vindt in de Tweede Kamer het begrotingsdebat over digitalisering plaats. De VNG, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen hebben over dit onderwerp samen een position paper opgesteld.

Meedoen, vertrouwen en regie

De decentrale overheden zien digitalisering als een belangrijke interbestuurlijke opgave en sluiten zich aan bij de centrale rol voor publieke waarden daarin. Het is belangrijk dat iedereen kan meedoen in het digitale tijdperk, dat iedereen de digitale wereld kan vertrouwen en dat iedereen regie heeft op het digitale leven.

Digitale samenleving en economie

Tegelijkertijd vragen de decentrale overheden meer aandacht voor de onderwerpen digitale samenleving en digitale economie. In de paper benadrukken zij ook het belang van digitale veiligheid en weerbaarheid, juist ook op decentraal niveau. Online gedrag kan ook grote gevolgen hebben voor de maatschappelijke veiligheid.

Tot slot staat of valt de uitvoering van het beleid onder aanvoering van de staatssecretaris voor digitale zaken met de beschikbaarheid van goed opgeleide mensen en middelen.

Lees het position Paper Wetgevingsoverleg Digitale Zaken (pdf,178 kB)