In ons land ontbreekt het zicht op omvang en aard van de groep dak- en thuisloze mensen. Daardoor kan geen effectief beleid worden gemaakt voor de aanpak van dak- en thuisloosheid. Om dit te veranderen, zijn Hogeschool Utrecht en Kansfonds een pilot gestart met een nieuwe telling van dak- en thuisloze mensen.

Niet of onvoldoende meegeteld

Kinderen, vrouwen, arbeidsmigranten, mensen zonder verblijfspapieren en economisch dakloze mensen worden in de huidige monitoring niet of onvoldoende meegeteld. Om de groep dak- en thuisloze mensen goed in kaart te brengen, maken Kansfonds en Hogeschool Utrecht gebruik van de de zogeheten ETHOS-methode.

Gebrek aan volwaardige huisvesting

ETHOS staat voor 'European Typology of Homelessness and Housing Exclusion', de methode en hanteert een definitie waarbij dakloosheid wordt gezien als een gebrek aan volwaardige huisvesting. Daar vallen dus ook mensen onder die nu vaak onder de radar blijven zoals de jongere die bij bekenden op de bank slaapt of de gescheiden vrouw die overdag werkt en de nachten in haar auto doorbrengt. Maar ook mensen die binnen een maand dakloos dreigen te worden omdat ze een instelling of gevangenis verlaten of hun huis worden uitgezet zonder dat zij zicht hebben op een passende woonoplossing worden meegeteld.

Eerste telling in Noordoost-Brabant

De eerste telling vond op 16 mei plaats in Noordoost-Brabant, met Oss en 's-Hertogenbosch als centrumgemeenten. Aan de telling neemt een breed palet van organisaties deel met naast maatschappelijke opvangorganisaties bijvoorbeeld ook buurthuizen, kerken, woningcorporaties en maatschappelijk werk.

Zie voor meer informatie over de ETHOS-telling het bericht van Kansfonds en ook de veelgestelde vragen van Kansfonds over de telling.

Monitor Dakloosheid

Parallel aan de Ethos Light telling ontwikkelt de VNG samen met het ministerie van VWS en het CBS de Monitor Dakloosheid. Deze monitor wil op het niveau van centrumgemeenten en op landelijk niveau inzicht geven in de populatie daklozen personen. Op dit moment wordt met behulp van een inventarisatie onder centrumgemeenten en Maatschappelijke Opvang-organisaties in kaart gebracht welke gegevens op korte termijn landelijk te monitoren zijn, waarbij de focus vooral ligt op de mensen in maatschappelijke opvang (oftewel ETHOS-light-categorieën 2 en 3). Zie voor meer informatie ook ons bericht Inventarisatie voor Monitor Dakloosheid start deze maand