De VNG Kennisagenda benoemt de inhoudelijke thema’s waarop de VNG zich inspant om de kennispositie van gemeenten te versterken en omschrijft hoe de samenwerking tussen gemeenten, VNG en kennisinstellingen vorm krijgt.

Door meer (lokale) kennis te ontwikkelen, en meer (beproefde) kennis te delen, kunnen er belangrijke stappen gezet worden op weg naar een krachtige lokale bestuurslaag. De VNG Kennishub helpt bij het realiseren van die ambitie. De VNG Kennisagenda geeft vorm en inhoud aan de ontwikkeling en deling van (nieuwe) kennis en data voor beleid en uitvoering op complexe maatschappelijke opgaven.

Thema’s

De VNG Kennisagenda 2023-2028 (pdf, 299 kB) richt zich op de thema’s Gezonde leefomgeving, Klimaat en energie, Brede welvaart, Digitalisering en Lokale Democratie. Deze thema’s sluiten aan op de verenigingsstrategie van de VNG. Inmiddels zijn op al deze thema’s samenwerkingsvormen ontstaan.

Kennis en samenwerking

De VNG Kennishub organiseert samen met de betrokken beleidscollega’s het gesprek met gemeenten en regio’s om vast te stellen aan welke (vormen van) kennis zij behoefte hebben bij het adresseren van hun maatschappelijke opgaven. Elke opgave kent zijn eigen traject.

Op dit moment experimenteert de VNG Kennishub met 4 verschillende vormen van co-creatieve kennisontwikkeling. Ze betrekt daarbij relevante kennisinstellingen en -financiers om deze opgavegerichte kennisvragen te agenderen en programmeren.

Ambitie

Voor de lange termijn (2028) zet de VNG met de Kennisagenda in op de volgende situaties:

  • Gemeenten en regio’s zijn vaste partners in kennisecosystemen op verschillende maatschappelijke thema’s. Daarin vindt een doorlopend gesprek plaats over behoeften, ervaringen en lessen. Bijtijds komen we er samen achter welke kennisvragen er zijn, wat er knelt, en wat nodig is;
  • VNG’ers sluiten zo de beleidscyclus, zetten de uitvoering voorop en signaleren mogelijke beleids- en uitvoeringsproblemen;
  • De VNG, gemeenten en regio’s zitten meer vooraan de (beleids)golf (en zetten de ‘stap naar voren’).

Meer informatie

De VNG Kennisagenda is een dynamisch document: opgaven en samenwerkingsverbanden zullen regelmatig tegen het licht worden gehouden en geactualiseerd. Wilt u meer weten, op de hoogte worden gehouden en/of meedenken? Bezoek de pagina van de VNG Kennishub.