Met ingang van 1 januari 2022 is de regeling niet-geleverde zorg beëindigd. U kunt dus niet meer declareren voor niet-geleverde zorg. Daarnaast zijn de regels voor extra kosten gerelateerd aan corona aangepast.

Sinds de start van de coronapandemie zijn er 2 regelingen getroffen voor het persoonsgebonden budget. Eén regeling om pgb-zorg die niet geleverd kan worden te declareren, en één regeling om extra kosten die gemaakt zijn vanwege corona te vergoeden. Het betreft de regeling niet-geleverde zorg (NGZ) en de regeling extra kosten vanwege COVID-19 (EKC). Inmiddels kan de zorg weer grotendeels doorgaan dankzij vaccinaties, beschermingsmiddelen en andere maatregelen. Daarom wordt de regeling NGZ met ingang van 1 januari 2022 beëindigd en gaat de regeling EKC in gewijzigde vorm door.

Regeling Extra kosten COVID-19

De regeling EKC gaat over kosten die gemaakt worden als gevolg van de RIVM richtlijnen en de coronamaatregelen van het kabinet. Bijvoorbeeld in situaties waar 1,5 meter afstand moet worden gehouden. In 2022 kan een extra vergoeding bij uw verstrekker worden aangevraagd voor:

  • extra kosten voor een duurdere vervangende zorgverlener bij ziekteverzuim als gevolg van corona
  • (het vervoer naar) de dagbesteding, bijvoorbeeld als er een hoger tarief wordt gerekend omdat er in het voertuig of op locatie extra ruimte nodig is
  • het vaccineren van de zorgverlener tijdens werktijd (tot een maximum van 2 uur)

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Budgethouders en mantelzorgers kunnen in risicosituaties via de apotheek persoonlijke beschermingsmiddelen krijgen. Zie ook: