Divosa, het netwerk voor gemeentelijke directeuren en leidinggevenden in het sociaal domein, steunt de oproep van Bonaire, Saba en Sint Eustatius om voor de eilanden een sociaal minimum in te stellen.

Zo’n sociaal minimum kan een einde maken aan de langdurige armoede waaronder een groot deel van de bevolking van Caribisch Nederland gebukt gaat, stelt Divosa. De oproep is een initiatief van Unkobon, de consumentenbond van Bonaire, en DeGoedeZaak, een beweging die zich sterk maakt voor een eerlijke en duurzame samenleving.  

De instelling van een sociaal minimum is al jaren een punt van discussie tussen de eilandbesturen en opeenvolgende kabinetten. Unkobon en DeGoedeZaak hebben Nederlandse gemeenten gevraagd de oproep ook te ondersteunen. Met dat doel hebben ze een voorbeeldbrief online gezet.

Unkobon bereidt een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat voor om te stoppen met de ongelijke behandeling van de inwoners van de ‘bijzondere gemeenten’. Op de eilanden wordt inmiddels ook geopperd de Nederlandse vlag op z’n kop te hangen, zoals ook gebeurde tijdens de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid.

Redactie VNG Magazine