Het kabinet investeert vanaf 2026 structureel 16 miljoen euro extra in de lokale omroepen. Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) wil de omroepen daarmee nog professioneler maken.

Het geld is ook bedoeld om de vorming van grotere omroepen te stimuleren door zwaardere kwaliteitseisen aan lokale omroepen te stellen. Een grotere omroep heeft meer geld om professionele journalisten in dienst te nemen. 

Eerder werd al bekend dat de geldstroom naar de lokale omroepen verandert; nu loopt die nog via gemeenten, vanaf 2026 krijgen ze rechtstreeks geld van het rijk. Hun financiële basis wordt daarmee stabieler en hun positie wordt onafhankelijker. 

Als het aan staatssecretaris Uslu ligt, zijn lokale omroepen in de toekomst nog representatiever voor hun verzorgingsgebied dan nu al het geval is. Het ‘unieke karakter’ van de streek moet doorwerken in de programma’s en in de aanwezigheid van de omroep binnen de gemeenschap. Uslu: ‘Dit gaat over de vraag of de mensen in de streek zich herkennen in de programma’s, de zaken die worden aangekaart en zich kunnen identificeren met manier waarop de omroep die zaken behandelt.’ 

Gemeenten komen financieel weliswaar op afstand te staan, ze blijven wel betrokken bij de lokale omroepen. Zij krijgen een adviesfunctie die Uslu helder wil omschrijven.

In totaal is er straks jaarlijks 28 miljoen euro beschikbaar voor de lokale omroepen.

Redactie VNG Magazine