De enorme opgave in wonen en zorg is op alle bestuurlijke niveaus en bij alle verantwoordelijke organisaties bekend. De oplossing is meer dan stenen stapelen en meer dan extra arbeidskrachten. Het vraagt om inclusieve wijken met een integratie van wonen, welzijn en zorg. 

Het betekent ook gebruik maken van technologische en sociale innovatie. De opgave betreft wonen en zorg voor alle kwetsbare groepen in samenhang met de algehele bouwopgave. We putten immers uit dezelfde schaarse financiële middelen, arbeidsmarkt en bouwkavels.

Masterclass voor kennisontwikkeling, inspiratie en dialoog

De Masterclass Wonen en Zorg 2022 is een leergang gericht op kennisontwikkeling, inspiratie en dialoog over hoe met deze ongekende opgave om te gaan. Met bestuurders uit de zorg, corporatie, bouwsector en gemeentelijk domein worden ideeën verkent en oplossingen geanalyseerd over hoe we in samenwerking over de domeinen heen onze verantwoordelijkheid nemen. 3 strategiesessies gaan over de bouwstenen die we nodig hebben om tot toekomstbestendige woonzorgvormen te komen: van visie en strategieontwikkeling  tot financieringsvormen en nieuwe concepten voor betrokkenheid van burgers en initiatieven uit de wijk. Gedurende het programma kunnen deelnemers kiezen uit parallelsessies met sprekers die op interactieve wijze hun kennis delen.

Bezoeken en studiereizen

Er worden ook Nederlandse voorbeelden bezocht die hun uitdagingen en oplossingen bespreken. 2 studiereizen bieden inspiratie voor vernieuwende samenwerkings- en investeringsvormen, voorbeelden van architectuur en gebiedsontwikkeling die interactieve wijken stimuleren, en voorbeelden van sociale innovatie en gebruik van technologische oplossingen in wonen en zorg. Er is nog ruimte in de masterclass voor bestuurders van gemeenten of provincies.

Meer informatie