Eppo van Nispen tot Sevenaer overhandigde tijdens het iBestuurcongres het manifest ‘Over informatie gesproken’ aan Nathan Ducastel, directeur VNG-Realisatie. Met dit manifest verklaart de maatschappelijke coalitie dat ze de overheid wil helpen bij het verbeteren van de informatierelatie met burgers.

Terugwinnen van vertrouwen

De maatschappelijke coalitie ‘Over Informatie Gesproken’ bestaat uit maatschappelijke organisaties, bedrijven, kennisinstellingen en overheidsorganisaties. Van Nispen tot Sevenaer is ambassadeur van de coalitie. De coalitie zet zich in voor een (digitale) samenleving waarin de burger centraal staat. Volgens de coalitie is de relatie tussen de overheid en burgers verstoord geraakt. Om het vertrouwen tussen burger, overheid en bedrijfsleven te herstellen, wil de coalitie ervoor zorgen dat de onderlinge informatievoorziening duurzaam, toegankelijk en open wordt en dat de menselijk maat hierin leidend is.

Inclusieve digitale samenleving

Tijdens de tiende en laatste keukentafelsessie van Arre Zuurmond (regeringscommissaris Informatiehuishouding) overhandigde Van Nispen tot Sevenaer het manifest aan Nathan Ducastel, directeur VNG-Realisatie. Met het in ontvangst nemen van het manifest ondersteunt VNG-Realisatie de doelstelling van het manifest. Ducastel:” We streven naar een wereld die ook in digitale zin inclusief, toegankelijk en beschikbaar is. Een wereld waar burgers grip hebben op hun digitale bestaan. Het is van belang dat overheidsinformatie betrouwbaar, vindbaar en toegankelijk is voor iedereen.”

Om burgers meer regie te geven op hun eigen gegevens is het belangrijk dat het rijk gemeenten hierin faciliteert. Veel gemeenten hebben al ambities geformuleerd gericht op versterking van transparantie en openbaarheid en de democratische vernieuwing. Het VNG-project Grip op Informatie helpt gemeenten om de kansen te benutten die de informatiesamenleving met zich meebrengt en om de Wet open overheid te implementeren. De bestuurlijke ambassadeurs van Grip op informatie brengen het gedachtengoed van het manifest verder onder de aandacht.