Het nieuwe Leer- en Kennisprogramma Energieplanologie ondersteunt gemeenten, provincies en netbeheerders om samen te werken aan een duurzaam energiesysteem én een slimme inrichting van de fysieke ruimte. Het programma biedt onder meer een online platform en binnenkort een community of practice.

Kennis, hulpmiddelen en een netwerk 

Het Leer- en kennisprogramma Energieplanologie is speciaal ontworpen voor beginners, gevorderden en experts bij gemeenten, provincies en netbeheerders. Het biedt inhoudelijke kennis, praktische hulpmiddelen en een netwerk van collega’s die met dezelfde vragen bezig zijn. Die vindt u op het online platform en binnenkort op een community of practice. Ook is er een 5-daagse opleiding, waarmee de eerste 60 deelnemers inmiddels zijn gestart.

Energie en ruimte slim verbinden

De energietransitie gaat verder dan techniek: het is ook een ruimtelijk en organisatorisch vraagstuk. Het energiesysteem verandert in hoog tempo en dat heeft grote impact op onze leefomgeving. Hoe zorgen we voor voldoende ruimte voor zonneparken, windmolens, kabels en andere onderdelen van dit nieuwe systeem? En hoe maken we daarbij samen de juiste keuzes?

Samen betere keuzes maken

De huidige fase van de energietransitie vraagt om nieuwe verbindingen, tussen energie en ruimte, en tussen de betrokken partijen. Daarom hebben de VNG, IPO, Netbeheer Nederland en RVO samen dit Leer- en kennisprogramma opgezet. Samenwerken gaat niet vanzelf, terwijl het juist hard nodig is. We moeten elkaars werelden beter leren begrijpen, zodat we elkaar kunnen versterken. Door samen te leren, komen we sneller tot goede besluiten.

Deel uw input over kennisdeling energietransitie

Ook vanuit diverse andere programma's (zoals NPLW en NPRES) en organisaties (VNG, RVO, Platform 31) is veel informatie beschikbaar over de energietransitie voor gemeenten. Maar ontvangt u die? En sluit die aan op wat u in de praktijk nodig heeft? Dat wil de VNG in kaart brengen. Want het uitgangspunt is dat kennis niet op de plank blijft liggen, maar dat die helpt om uw werk te doen.

Met uw input via onze vragenlijst helpt u leer- en ondersteuningsstructuren te ontwikkelen die daadwerkelijk bijdragen aan uitvoeringskracht in de energietransitie. Invullen kan tot 16 juni en duurt ongeveer 10 minuten. Ga naar de vragenlijst

Specifiek vragen we in de enquête

  • via welke kanalen en platforms u informatie over de energietransitie krijgt
  • in hoeverre deze kennis toepasbaar is in uw dagelijkse werk
  • hoe bestaande informatiebronnen kunnen worden versterkt

Met dit inzicht willen we ook kijken hoe de rol van de VNG kan worden verbeterd.