De jaarlijkse kosten die gemeenten moeten maken voor klimaatbeleid lopen op van € 775 miljoen in 2025 tot € 1.037 miljoen in 2030. Dat is bijna 40% hoger dan in 2021 gedacht.

Lees het onderzoek van AEF en Improven

Onderzoeksbureaus AEF en Improven hebben voor de Raad voor Openbaar Bestuur (ROB) in beeld gebracht welke kosten gemeenten moeten maken op het gebied van klimaat en energie. Dit onderzoek in opdracht van de minister voor Klimaat en Energie, VNG, IPO en UvW is een herijking van een eerder onderzoek in 2021.

Meer ervaring en nieuwe taken

Dat de kosten hoger uitvallen dan destijds gedacht, komt doordat gemeenten nu beter kunnen inschatten wat afspraken op het gebied van klimaat en energie van hen vragen. Ook zijn er sinds 2021 nieuwe taken en activiteiten voor gemeenten bijgekomen, onder andere op het gebied van netcongestie, collectieve warmte en soortenbescherming bij isolatie. Dit vraagt veel extra capaciteit en middelen.

Ook na de start van het onderzoek (1 september 2023) zijn er taken bijgekomen voor gemeenten, bijvoorbeeld mogelijke taken rondom de circulaire economie of het Klimaatpakket. Deze zijn niet zijn meegenomen in het onderzoek. 

Herijking bekostiging

Dit onderzoek maakt onderdeel uit van het advies dat de ROB in april gaat geven over de herijking van de bekostiging van klimaat- en energiebeleid van decentrale overheden. Wij hebben ROB gevraagd in dat advies ook aandacht te geven aan: 

  • de bekostiging van taken die na 1 september 2023 opkomen.
  • een manier om de investeringsopgave op het gebied van klimaat en energie goed in beeld te brengen. Dit was deel van de onderzoeksvraag, maar bleek te complex om goed in kaart te kunnen brengen in dit onderzoek.
  • de bekostigingswijze, inclusief zekerheid op lange termijn rondom de middelen en minder losse SPUKs.

Op basis van het ROB-advies gaan de VNG, IPO en UvW met het nog te vormen kabinet in gesprek om afspraken te maken over het aanpassen van de bekostiging voor klimaat en energie voor decentrale overheden. 

Randvoorwaarden

Bekostiging van de uitvoeringslasten van gemeenten voor de uitvoering van hun klimaat- en energietaken is onderdeel van de randvoorwaarden die op de laatste ALV zijn vastgesteld.