De nieuwe regeerperiode biedt nieuwe kansen om de toekomstbestendigheid, kwaliteit en toegankelijkheid van de ouderenzorg te verbeteren. Gemeenten hebben hierin een belangrijk rol, maar door stijgende zorgkosten en achterblijvende indexatie van het gemeentefonds nemen hun financiële problemen alleen maar toe.

Houdbaarheidsonderzoek en oplossingen op korte termijn

Door middel van het houdbaarheidsonderzoek Wmo brengen het rijk en de VNG de verwachte groei in de Wmo en mogelijkheden om daarin keuzes te maken in beeld. In een brief (pdf, 181 kB) aan de Tweede Kamercommissie voor VWS wijzen we de Kamerleden op 2 wetsvoorstellen die op korte termijn een gedeeltelijke, maar belangrijke verlichting bieden in de ruimte voor gemeenten om ondersteuning en zorg te blijven bieden die past bij de zorgvraag van (kwetsbare) inwoners: 

  • het invoeren van een inkomensafhankelijke bijdrage in de Wmo
  • het invoeren van de Wet domeinoverstijgende financiering

Aanleiding voor de brief aan de Kamercommissie is het debat Ouderenzorg op 16 oktober.

Invoeren inkomensafhankelijke eigen bijdrage is noodzakelijk

Om Wmo-middelen in te zetten voor algemeen toegankelijke voorzieningen en ouderen die het écht nodig hebben, is een inkomensafhankelijke eigen bijdrage noodzakelijk. Een inkomensafhankelijke bijdrage beperkt de vraag naar individueel maatwerk en verlicht de schaarste aan zorgpersoneel. Bovendien kunnen bezuinigingen op collectieve voorzieningen zoals buurt- en dorpshuizen, dagbesteding in de wijk, mantelzorgondersteuning en dergelijke activiteiten dan deels vermeden worden.

Domeinoverstijgend financieren helpt om collectieve voorzieningen in stand te houden

Ook de Wet domeinoverstijgende financiering kan gemeenten helpen om collectieve voorzieningen en gezamenlijke activiteiten voor ouderen in stand te houden. We hopen dat de Kamer hier op de geplande behandeldatum (13 januari 2025) positief op besluit en daarbij ons advies meeneemt om domeinoverstijgend financieren niet als vrijwillige keuze afhankelijk te maken van de keuze van een zorgkantoor, maar meer verplichtend in te voeren. Ook pleiten we ervoor om domeinoverstijgend financieren vanuit de Zorgverzekeringswet mogelijk te maken.

Zie ook

VNG-bericht 'Begrotingsbehandeling VWS: VNG-standpunt op Gezond Leven' (18 oktober 2024)