De Kadernota voor 2026 stelt de hoofdlijnen vast voor de koers van de VNG. Met daarin de trends, ontwikkelingen en koerswijzigingen voor 2026. Vandaag stemde de ALV in met de Kadernota en de bijbehorende GGU-begroting.

Wat de VNG wil bereiken en wat het mag kosten

In de Kadernota (pdf 2,4 MB) staat op hoofdlijnen wat de VNG in 2026 voor de gemeenten wil bereiken en wat dat mag kosten. Hiervoor is de basis gelegd in de Kadernota 2026, zoals vastgesteld in de ALV van juni 2025. Deze hoofdlijnen worden de komende maanden verder uitgewerkt en in december bij de najaars-ALV aangeboden aan de leden. 

Gemeenten als drijvende kracht

Gemeenten nemen hun verantwoordelijkheid en pakken hun rol als drijvende kracht achter oplossingen voor de grote maatschappelijke opgaven. Denk aan klimaatverandering, woningnood en vergrijzing. De VNG werkt met de Kadernota 2026 de ambitie van gemeenten uit om een stap naar voren te zetten, in lijn met de verenigingsstrategie.

Noodzaak van samenwerking en wederzijds vertrouwen

Gemeenten zijn bij uitstek in staat om beleid en uitvoering te verbinden. Hun kennis van de lokale leefwereld maakt hen onmisbaar bij het verbeteren van de leefbaarheid en het welzijn van inwoners. De Kadernota onderstreept de noodzaak van samenwerking en wederzijds vertrouwen, zowel tussen gemeenten onderling als met andere overheden en partners in de samenleving.

Financiering van de activiteiten

De beleidsinzet wordt primair vanuit de VNG-contributie gefinancierd, daarnaast worden activiteiten uit het Fonds Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU) gefinancierd. Dit jaar is afgesproken het fonds niet te laten groeien met nieuwe proposities. De Kadernota beschrijft ook welke activiteiten de VNG het komende jaar met subsidie verwacht te financieren.