De maatregelen die de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel (MCEN) voorstelt om Nederland van het stikstofslot te bevrijden, bieden nog te weinig houvast op korte termijn voor de natuur, economie en inwoners van het landelijk gebied.  

Meer snelheid nodig

In een eerste reactie op de langverwachte brief van het kabinet met een maatregelenpakket voor de stikstofaanpak, geeft de VNG aan dat een eerste stap is gezet naar een langetermijnperspectief, maar we verwachten een sprint van het kabinet. Ondanks de sleutels die de VNG en ook andere partijen aan het kabinet overhandigden, blijft het onduidelijk of en wanneer de vergunningverlening van het slot af kan. De VNG doet een dringend beroep op het kabinet om in samenspraak met de medeoverheden de maatregelen uit de brief snel om te zetten naar concrete afspraken, regelgeving waar nodig met juridische borging, en hiervoor voldoende middelen en capaciteit vrij te maken. Hoe langer we wachten, hoe langer de onzekerheid bij inwoners, gemeenten en ondernemers blijft.

2 sporen

In de afgelopen weken heeft de VNG bij de MCEN gepleit voor een degelijk juridisch houdbaar pakket maatregelen voor natuurherstel én emissiereductie. Dit kan bijdragen aan het op gang brengen van de vergunningverlening en daarmee weer perspectief bieden voor boeren, woningzoekenden en bedrijven. Hierbij wil de VNG inzet op sporen voor de korte en middellange termijn; generiek én gebiedsgericht. De VNG toonde met voorbeelden vanuit verschillende gemeenten de urgentie en noodzaak voor een stevige aanpak. Gemeenten toonden dat zij concrete, potentiële maatregelen én gebiedsaanpakken op de plank hebben liggen die helpen om Nederland uit de stikstofimpasse te krijgen. Het is hoognodig dat na lancering van dit eerste startpakket de volgende stappen snel worden gezet zodat Nederland écht weer van het stikstofslot kan. 

Webinars

Over de gevolgen voor gemeenten van de rechterlijke uitspraken over intern salderen en de Greenpeace-zaak organiseert de VNG in samenwerking met juridisch adviesbureau KokxDeVoogd 2 webinars:

Het eerste webinar (15 mei 13.00 - 14.00 uur) staat in het teken van de technisch-juridische kant van de zaak en actuele vragen van gemeenten. 

Het tweede verdiepende webinar (3 juni 09.30 - 12.00 uur) gaat concreet in op aangedragen casuïstiek (variëteit aan typen locaties en plannen): waar lopen gemeenten in de praktijk tegenaan en welke oplossingsrichtingen zijn er? 

Meer informatie