Wethouder Hans Boerkamp presenteerde in internationale kring hoe Rhenen klimaatadaptatie integreert in haar gemeentelijke ontwikkelingsplannen. Dat gebeurde in de beleidsdialoog over mogelijkheden om klimaatadaptatie te financieren. U kunt nog deelnemen, door goede voorbeelden te delen met VNG International.

Beleidsdialoog

Boerkamp nam als lid van de VNG-commissie Europa en Internationaal deel aan de EU-ASEAN beleidsdialoog in Bangkok, samen met andere steden uit Europa, Cambodja, Maleisië, Filippijnen en Indonesië. Het belangrijkste doel van de beleidsdialoog is het mobiliseren van financiering voor klimaatadaptatie in steden. De steden en de financiële sector hebben ervaringen gedeeld over de instrumenten die zij inzetten en nog aan het ontwikkelen zijn. 

Presentatie Rhenen

In zijn presentatie noemde Boerkamp voorbeelden over samenwerking met andere partijen, zoals de waterschappen voor dijkversterking, en met private partijen in de ontwikkeling van een nieuw sportcomplex. Het samenbrengen van diverse publieke middelen kan ook weer andere investeringen aantrekken voor het behalen van duurzaamheidsdoelen. 

Klimaatanalyse Gemeente Rhenen 

Deelname nog mogelijk

U kunt nog steeds meedoen aan deze uitwisseling van kennis. Heeft uw gemeente een mooi voorbeeld van financiering van klimaatadaptatie? Neem dan contact op met Jessie.Post@VNG.nl. Wij verwerken dit als praktijkvoorbeeld voor Nederlandse gemeenten, en eventueel ook voor de toekomstige EU-ASEAN beleidsdialoog.