De Tweede Kamer debatteert 5 juli met minister Schouten over het armoede en schulden. De VNG en Divosa vragen aandacht voor bestaanszekerheid, gemeentelijke uitvoerbaarheid en het schuldenbeleid.

Bestaanszekerheid niet voor iedereen

Voor een grote groep inwoners is een zeker bestaan niet vanzelfsprekend. Er is een fundamentele vereenvoudiging van het stelsel en het borgen van bestaanszekerheid nodig. 

Ook roepen we het kabinet op werk te maken van de hoogte van het sociaal minimum. Zodat met Prinsjesdag het inkomen weer genoeg is om van te leven.

Gemeentelijke uitvoering onder druk

Het borgen van bestaanszekerheid vraagt om een betrouwbare uitvoering, die beloftes kan waarmaken en kan doen wat nodig is in het leven van mensen.

Er is een solide basis in schuldhulpverlening nodig. Daarvoor hebben gemeenten de ruimte nodig en moeten niet steeds onderworpen worden aan verandering of incidentele taken.

Structurele aanpassing schuldenbeleid

VNG en Divosa pleiten ervoor dat inwoners fysiek, mentaal en financieel gezond zijn en blijven. Investeren in het voorkomen van schulden en schulden klein houden is hiervoor essentieel. Zo kan het vangnet Msnp en Wsnp dienen waarvoor het bedoeld is.

We zien ook dat er niet aan een structurele aanpassing wordt gewerkt van het stelsel. Het blijft pleisters plakken met kleine aanpassingen en maatregelen voor de korte termijn.

Brief Divosa en VNG voor debat Armoede en schulden 5 juli 2023 (pdf, 206 kB)