Op woensdag 7 februari spreekt de vaste Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat met de demissionair minister voor Economische Zaken en Klimaat over de kabinetsreactie op de eindrapportage van de aanjager aanpak problematische schulden voor ondernemers.  

VNG inbreng commissiedebat Mkb: ondernemen en bedrijfsfinanciering 7 februari 2024 (pdf, 129 kB)

De VNG verzoekt de commissie aan de minister te vragen om de afwijzende reactie van het kabinet op twee aanbevelingen te heroverwegen. Ons pleidooi: 

  • Zorg vanuit het rijk voor mogelijkheden om de kosten van het bijwerken van een boekhouding te vergoeden. Volg deze aanbeveling van de aanjager op. Zonder bijgewerkte boekhouding komt een ondernemer niet uit de schulden. Wijzen op de eigen verantwoordelijkheid die de ondernemer had moeten nemen, biedt geen soelaas als een ondernemer eenmaal in de schulden zit.

  • Volg ook de aanbeveling van de aanjager op om een basiscursus ondernemerschap te stimuleren of zelfs te verplichten voor startende ondernemers. Dit is de belangrijkste preventieve maatregel om schuldenproblematiek bij ondernemers te voorkomen. Preventie is goedkoper dan genezen.