Het initiatief Risicobeheerfonds gaat in 2026 van start, wanneer voldoende gemeenten aandeelhouder worden. Het Risicobeheerfonds voorziet dan in de verzekering van gemeentelijke gebouwen. Maar wat te doen met aflopende dan wel aan te besteden gebouwenverzekeringen in de tussentijd?
Vanuit het initiatief Risicobeheerfonds adviseren we gemeenten die overwegen om aandeelhouder te worden, hier rekening mee te houden als ze juist nu de gebouwenverzekering opnieuw moeten aanbesteden. We adviseren om de verzekering aan te besteden voor 1 jaar met een optie tot verlengen. Dit geeft ruimte om in de loop van 2025 te besluiten over het al dan niet toetreden tot het Risicobeheerfonds.
Lagere premie
Het Risicobeheerfonds wordt voor de helft eigendom van de gemeenten (aandeelhouders) en voor de helft van de VNG. Het is gericht op lagere premies, betere risicobeheersing en meer veiligheid. Het Risicobeheerfonds begint met een gebouwenverzekering. Wanneer aandeelhouders daartoe zouden besluiten, is uitbreiding mogelijk met andere verzekeringen. In de meeste gevallen gaan gemeenten bij het Risicobeheerfonds aanzienlijk minder premie betalen, en meestal een hoger eigen risico. De premie is gebaseerd op de herbouwwaarde van het vastgoed en het risicolabel van de gebouwen. Het eigen risico bedraagt voor alle gemeenten € 2 per inwoner met een maximum van € 8 per jaar.
Oprichtingsbesluit
Het VNG-bestuur besluit eind van dit jaar of de oprichting van het Risicobeheerfonds doorgaat. Het initiatief ligt nu voor advies voor bij de VNG commissie Gemeentefinanciën, het Risico Platform Overheden, College van Dienstverleningszaken en Concerncontrollers 100.000+ gemeenten. Op basis van deze adviezen wordt het plan geoptimaliseerd. Wanneer er voldoende draagvlak is onder gemeenten, volgt een oprichtingsbesluit.
Meer informatie
- Vragen en antwoorden over het initiatief Risicobeheerfonds
- Aanbesteden (Kenniscentrum Europa Decentraal)
- Aanbestedingsregels PIANO (Expertisecentrum Aanbesteden)