Deze maand start een inventarisatie naar woonwagenstandplaatsenbeleid in gemeenten. Voor een goed beeld van de ontwikkeling van het aantal standplaatsen en de eventuele knelpunten, is het van belang dat er gegevens zijn over alle gemeenten. De VNG roept gemeenten dan ook op om mee te doen.

Zorgen voor voldoende woonwagenstandplaatsen

Gemeenten en corporaties staan voor de opgave om te zorgen voor voldoende woonwagenstandplaatsen, om recht te doen aan de culturele identiteit die samenhangt met deze woonvorm. Dat staat in het beleidskader voor gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid, dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in 2018 publiceerde.

Inspelen op ontwikkelingen en eventuele knelpunten 

Hoe gaat het sindsdien met de ontwikkeling van het aantal standplaatsen in Nederland? Waar lopen gemeenten tegenaan bij het ontwikkelen van woonwagenbeleid? Om daarop een antwoord te kunnen geven, wordt elke 2 jaar een inventarisatie uitgevoerd onder alle gemeenten en corporaties in Nederland. Doel is om een vinger aan de pols te houden en om gezamenlijk beter te kunnen inspelen op de beleidsontwikkelingen en eventuele knelpunten die gemeenten ervaren. 

Companen stuurt link naar vragenlijst

Het onderzoek, waarbij de VNG nauw betrokken is, wordt uitgevoerd door Companen. Van dit bureau ontvangen alle gemeenten en woningcorporaties in Nederland het verzoek om deel te nemen via een online vragenlijst. Daarnaast worden ook enkele partijen die actief zijn in de verhuur van woonwagens benaderd om deel te nemen. 

De vragen gaan onder meer over het aantal standplaatsen, beleidsontwikkeling, plannen voor uitbreiding van het aantal plaatsen en eventuele knelpunten waar gemeenten en andere partijen tegenaan lopen. De resultaten zijn naar verwachting eind april 2023 beschikbaar.