Groningse gemeenteraden en colleges willen dat dat het rijk ‘koste wat het kost’ de ‘ereschuld’ aan de provincie inlost. Dat stellen ze in een statement dat woensdagavond in een gezamenlijke vergadering werd afgegeven.

De verklaring is ook ondertekend door de provinciale staten, het college van gedeputeerden van Groningen en vertegenwoordigers van de waterschappen in Groningen. De volksvertegenwoordigers en bestuurders reageren daarmee op het kritische rapport van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen. Die constateerde onlangs dat de belangen van de Groningers ‘structureel genegeerd’ werden bij de gaswinning. Het rijk heeft volgens de commissie een ‘ereschuld’ bij het herstellen van de schade en het herwinnen van vertrouwen.

In de gezamenlijke verklaring schrijven de Groningse raden en staten dat ze zich ‘eindelijk gehoord en gezien’ voelen door de conclusies van de enquêtecommissie. ‘De wanhoop, machteloosheid, de scheuren in ziel, huizen en monumenten, het wantrouwen, langslepende procedures, de angst en zorgen van kinderen; een ongekende tragedie nu vastgelegd, zwart op wit.’ De volksvertegenwoordigers roepen de Tweede Kamer op de conclusies over te nemen en verlangen dat het kabinet de aanbevelingen ‘onmiddellijk en volledig’ opvolgt. Uiterlijk in september moet daar een plan van aanpak voor zijn, ‘koste wat het kost’. Dat betekent onder meer dat het rijk moet stoppen met het wantrouwen tegen de inwoners van Groningen, schrijven de volksvertegenwoordigers. Ook moet het leed gecompenseerd worden en zijn er investeringen nodig in de regio.

Redactie VNG Magazine