Gemeenten hebben belang bij een goede energie-infrastructuur. Die is essentieel voor ruimtelijke ontwikkelingen zoals woningbouw en bedrijvigheid, en de energietransitie. De ALV roept het VNG-bestuur op bij ministeries en in de Kamers aandacht te vragen voor de problemen bij laag-, midden- en hoogspanning.

De motie Oplossingen voor een overvol stroomnet (pdf, 115 kB) van de gemeenten Schagen, Almere en andere werd unaniem aangenomen.

Problematiek staat op de agenda

Het bestuur herkent zich in de oproep. Al sinds het ondertekenen van het Klimaatakkoord brengt de VNG dit onderwerp op diverse tafels onder de aandacht. Geholpen door de huidige aandacht voor overvolle netwerken, staat de spannings- en congestieproblematiek nu op de agenda’s.

In oktober hebben ook de netbeheerders de noodklok geluid, en heeft de minister voor Klimaat en Energie een brief naar de Kamer gestuurd over de problemen op de elektriciteitsnetten. De brief geeft een opsomming van alle maatregelen, waaronder het opstellen van een actieagenda laagspanning.

VNG-inzet voor goede energie-infrastructuur

Dat de urgentie nu overal wordt gevoeld, betekent helaas niet dat morgen alles is opgelost. De VNG zet daarom de gesprekken met het rijk en netbeheerders voort, om te zorgen dat de infrastructuur voor elektriciteit in de gebouwde omgeving (stad en platteland, inclusief buitengebied) goed blijft functioneren. Gemeenten kunnen ook zelf een belangrijke rol spelen bij de realisatie van die infrastructuur, door ruimtelijke inpassing en vergunningverlening.