De VNG deelt de zorgen om de woningcrisis, maar gemeenten kunnen niet garanderen dat de doelstellingen uit het regeerakkoord haalbaar zijn. Dat komt door de greep van het kabinet uit het gemeentefonds en de eis van 50% cofinanciering. Dat schrijven we aan de Kamer voor het commissiedebat over de woningmarkt.

In de Actieagenda Wonen heeft een unieke coalitie van overheid en markt een jaar geleden gepleit voor uitbreiding van het instrument Woningbouwimpuls met € 2 miljard per jaar. Dit is bedoeld om de publieke onrendabele top van gebiedsontwikkelingen af te dekken. Dit komt ongeveer overeen met het tekort van € 21 miljard (over 10 jaar) dat Rebel, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, vorig jaar heeft berekend. 

Voor gemeenten is de 50% eigen bijdrage die wordt gevraagd om in aanmerking te komen voor een bijdrage uit de Woningbouwimpuls een knelpunt. Gemeenten zouden in 10 jaar tijd zelf € 10 miljard moeten investeren. Niet alle gemeenten zijn in staat om deze bijdrage te leveren, als gevolg van hun financiële positie of de omvang van de opgave. Zeker niet nu volgens het regeerakkoord juist € 1 miljard uit het gemeentefonds wordt gehaald voor de Woningbouwimpuls de komende 10 jaar. 

Een besparing kan gevonden worden in industrialisatie van de bouw, schrijven we aan de Kamercommissie. Daarmee kan tegelijkertijd tijdswinst worden behaald. Dit zou daarom door het rijk gestimuleerd en gefaciliteerd moeten worden.

Meer informatie