Slechts de helft van de gemeenteambtenaren is trots op het werk dat ze doen. Dat blijkt uit onderzoek naar de werkbeleving in de publieke sector. Gemeenteambtenaren zijn ook relatief ontevreden met de organisatie.

Slechts 51 procent van de gemeenteambtenaren is trots op het werk. Bij rijksambtenaren is dat percentage 54, bij provincies 58 en bij waterschappen 65. Medewerkers van de rechterlijke macht zijn het meest trots op hun werk (72 procent).

Uit de enquête, waaraan bijna 38.000 mensen meededen, blijkt verder dat 65 procent van de gemeenteambtenaren tevreden is over hun werk. Datzelfde geldt voor 64 procent van de medewerkers van gemeenschappelijke regelingen. Alleen personeel van mbo- en middelbare scholen zijn nog minder tevreden.

Medewerkers in de publieke sector zijn het meest tevreden over de mate van zelfstandigheid, de samenwerking met collega’s en de inhoud van het werk. Het meest wordt gemopperd op de informatievoorziening binnen de organisatie, de mate van invloed die ambtenaren hebben en over de beloning en loopbaanmogelijkheden.

Het onderzoek is uitgevoerd door de ministeries van BZK en OCW en het CBS.

Redactie VNG Magazine